Tipsigt

Godmorgon! Jag trodde att jag skulle somna som en sten igår. Istället låg jag vaken till ett och vände och vred på mig. Det gjorde också att jag försov mig och fick stressa iväg med ett av barnen som skulle till tandläkaren. Härlig start på dagen. Jag ska äta frukost nu och sedan ska jag ta en luring. Medan jag äter frukost tänkte jag passa på att svara på ett par frågor som jag fick i kommentarerna. 
Du imponerar verkligen!! Du är grymt duktig på att löpa! Hur har du kommit dit du är i dag med din löpning?
Jag har kommit dit jag är med en stor portion envishet och tålamod.  Jag har även haft stor hjälp av min man. Utan honom hade jag definitivt inte varit där jag är idag. Att jag är fotbollsdomare är också en sporre i sig. Jag kan inte slöa till för då orkar jag inte matcherna. Så här under vintern är löptestet en sporre. Nu låter det som att jag bara springer för att jag måste men så är det verkligen inte. Favoritträningspasset är att springa intervaller, att få springa fort och känna adrenalinet flöda. Sen att få springa lopp. Jag älskar att få vara ute och springa tävlingar. Jag är ju aldrig nära toppstriden men det spelar ingen roll. Jag tävlar mot mig själv (och kanske brorsan lite men nu springer han bättre än mig) Älskar nervositeten innan, att sätta målsättningar och komma målsättningarna så nära som möjligt.
Björn undrar om jag har några bra tips till en person som inte är så van att springa på löpband.
Ha kul och om du är ovan vid löpning, gå inte ut för hårt utan börja lugnt. Något annat som skiljer är såklart balansen. I början tyckte iallafall jag att det var svårt att hitta rätt tajming. Det är även lätt att hamna för långt fram för att man kanske vill hålla i. Stå ungefär på mitten av löpbandet.
En del pratar också om att man bör ha 1-2% lutning på bandet för att motsvara utomhuslöpningens luftmotstånd. Det brukar jag dock inte göra och jag tycker inte att träningen på löpband inte gett mig något. Tvärtom är jag i mitt livs form trots många kilometer på löpband.
Det svåraste med att springa på löpband är att man lätt kan drabbas av tristess. Om jag måste springa långt på bandet så sätter jag på en bra film. Jag tycker att det bästa passet att springa på löpband är intervaller. Du kan ställa in exakt hastighet och har lätt koll på hur långt du sprungit. Nackdelen är när löpbandet går upp och ner i fart. Den aktiva vilan blir kortare eftersom du måste räkna bort de sekunderna. Till exempel vet jag att från 5km/h till 16km/h tar det 15 sekunder (på vårt löpband, gymmet har andra tider som jag inte kan än och som dessutom skiljer sig från löpband till löpband.) Vill jag då vila en minut så går 30 sekunder bort direkt så jag vilar egentligen bara 30 sekunder och själva intervallen blir då också längre.
"Jag vill också kunna röra mig, men man blir så hindrad och känner att jag fixar inte det. Har du något tips?"
På vilket sätt känner du att du blir hindrad (du kan svara i min blogg, jag godkänner inte din kommentar isånafall om du inte vill det).
Jag kommer prata lite generellt om mina bästa tips kring att komma igång och lite om hur man kan tänka kring träning. En bok jag vill rekommendera är Hjärnstark (adlink), en helt fantastisk bok vad gäller hur motion stärker vår hjärna och förebygger och till och med kan lindra depressioner. Boken har en gedigen referenslista så allt går att kolla upp.
Handlar det om smärta till exempel så brukar man säga att det generellt är mycket bättre att röra på sig än att vara inaktiv. Muskler som inte får den rörelse de vill gör ont och det blir lätt en ond cirkel. Det gör mer ont av inaktiviteten och då vill man röra sig mindre och så är cirkeln sluten.
Det första jag tänker är att sänka kraven. Jämför dig inte med hur andra tränar, de har sina förutsättningar och du har dina. (Nu säger jag inte att du gör det men det är lätt att göra. Jag är expert på att jämföra mig till exempel)
Få in vardagsmotion, all rörelse är bra rörelse oavsett om det är en promenad, lek med barnen eller på gymmet. Skulle det fungera att ha tex fem magövningar och ryggövningar som tar max fem minuter att jobba igenom? Några minuter här och där är en bra början. Sen tänker jag att i takt med att man känner att resultaten börjar komma så är det en sporre i sig.
"Löpning har aldrig varit min grej."
Oj vad känner igen mig i den kommentaren. Jag har varit en soffpotatis av hög rang. Springa, varför ska man göra det var min inställning. Jag tycker fortfarande inte att det alltid är så roligt att springa. Vissa dagar tvingar jag mig och vissa pass vill jag bara glömma. Men så kommer den där rundan där jag känner mig oövervinnerlig och kan springa hur långt som helst. Där benen bara går av sig självt och jag kan andas utan problem. Det ger energi och motivation till att fortsätta även när det känns som att jag tappat allt. Men jag tänker att man måste inte bli en löpare. Testa massor med olika grejer och hitta den träningsform som ger dig energi och glädje. Det är inte alltid kul att träna. 
 
 
1 Chanelle:

skriven

Vad roligt att du tar upp lite frågor och kommentarer så man får se dina svar :D Jag sitter nu och försöker piggna på mig lite för att dra till gymmet! Jag har en speciell serie som jag endast får se när jag tränar och håller hårt på det! Ibland är det en jättemotiverande sak om man vill veta vad som händer haha! Har dock svårt för löpband.. Kör mer cross men efter ett tag kanske man byter till att springa😁

Svar: Men vilken smart idé. Tack för att du delar med dig av den. :-)
Hanna

2 Jennysvardag:

skriven

Så roligt att många frågar efter tips och vilka superbra tips och inspiration du ger. För att vara fotbollsdomare så måste man ju ha bra kondition :)

Svar: Det tycker jag med. Att folk frågar alltså. :-) Bra kondition är ett måste, annars fungerar det inte...
Hanna

3 sofia:

skriven

Åh lika grymt inlägg som alltid, jag blir lika inspirerad varje gång! Jag sprang en hel del i somras ute i naturen vilket var helt fantastiskt, längtar till nästa sommar när jag kan göra det igen. :)

Svar: Glad att du känner dig inspirerad! :-)
Hanna

4 Carolina:

skriven

Vilka härliga och bra frågor med svar! Hoppas ni hann till tandläkaren, alltid jobbigt att försova sig!

Svar: Vi kom några minuter för sent. Hon stod i entren och väntade på oss....
Hanna

5 www.nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Kul med frågor & svar :) jag är ingen "löpmänniska" även om jag tvingar mig då och då men jag älskar att träna. Mycket handlar nog om att hitta sin träningsform så man känner att det är roligt och inte bara en börda att träna.
Men vad duktig du är & heja dig med dina tävlingar :)

Svar: Jo det är en förutsättning att gilla det man gör. :-)
Hanna

6 Sara:

skriven

Mentalt så påminner du mig någonstans längst innerst inne om de damer man kunde se på tv när jag växte upp (tänk 80-tal) som stod på tv och ropade saker som kniiiiiiip stjärteeeeeen! Ett två tre Fyyyyyr. Deras personlighet, känslan man fick av att de var superstarka, okrossbara liksom i sina tights.. Jag menar alltså inget illa utan den energin som de smittade en med som barn den får jag så fort jag kliver in här i din blogg och det gör mig så glad varje gång!

Svar: Men wow, vilken fin kommentar! Tack snälla. Kram <3
Hanna

7 Frugan E:

skriven

Tycker det är jättekul att springa men när kroppen inte vill så får man kompromissa.. Kan vara svårt att hitta sånt som funkar när man egentligen vill göra annat, men det är lite som så att man får bita i det sura äpplet.. Jag tycker att för oss med fysiska begränsningar bör man börja så smått man kan i princip, för att sen utöka. Mindre risk för att bli besviken och ge upp. Det finns träningsvideos för seniorer eller hela träningsprogram till och med för sittande träning om man behöver det.
Men det är superviktigt som du säger att man inte ska jämföra sig med andra. Finns egentligen inget bättre sätt att ha ihjäl sin motivation. :P

Svar: Tänkvärd kommentar. Kanske skulle vara ett inlägg i min blogg framöver. Sittande pilates. :-)
Hanna

8 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

skriven

Intressant att läsa, jag kan inte springa. Eller jo jag kan men jag får liksom panik av det som ångest i full dos. Jag känner mig klumpig och uttittad, blir som att jag liksom undviker saken. Sprang som barn men fick astma på mellanstadiet och den var obehandlad. Minns hur jag knep efter luft och lärare som sa "du har dålig kondis", "fortsätt springa". Väl hemma sedan låg jag med pipig andning men alla trodde det var "dålig kondis". Fick min astma utredd när jag var 15, då först fattade jag varför idrott och hälsa varit något jag till slut vägrade medverka i. Skittråkigt men jag får än idag panik av just att springa, tror att jag ska dö.

Svar: Jag kan inte låta bli att bli arg på de personer i din närhet som inte kunde se att det var något annat bakom löpningen. Förstår att det blev som ett trauma för dig.
Hanna

9 TwinMom.se:

skriven

Vilka bra tips! Jag har alltid vart den som nästan väntat på att motivationen ska komma, men jag har lärt mig att man måste skapa den själv till störst del! Idag ska jag ut på PW när döttrarna (förhoppningsvis) ska sova middag, och målet är att kunna springa utan att halvt dö🙈

Svar: Exakt så är det. Motivation kommer inte som ett bra på posten när man vill. :-) Lycka till med din målsättning. Jag hejar på dig. :-)
Hanna

10 Elisa:

skriven

Jag saknar löpningen när jag läser ditt inlägg. Nu var det ett par månader sen sist men hoppas på att börja sen igen till våren (det funkar inte för mig att springa under vintern pga underlaget). Ibland blir det på löpband och då brukar jag sätta på nåt på Netflix just för att det inte ska bli tråkigt, haha.

Svar: Snart är det vår och då kan du komma igång igen. :)
Hanna

11 Jennifer:

skriven

Va roligt att få läsa frågor och svar & få ännu mer tips 😃

Svar: Kul att du uppskattar inlägget. :-)
Hanna

12 Therese Carlsson:

skriven

Jag ska köpa hem en sådan där boll och lite andra saker som man kan träna hemma eftersom man =) man känner sig verkligen hemsk mot sin kropp att m,an inte tränar tycker jag

Svar: Vad kul att du har de planerna. Det är så skönt att träna hemma tycker jag. :-)
Hanna

13 Pärla:

skriven

Många bra tips, sprang massor förr och älskade det! Sprang mycket på löpbandet hemma och satte på en serie så fastnade men lätt haha

Svar: Haha, det är lätt att fastna framför serier. :-)
Hanna

14 Anna:

skriven

Så trafigt med en försovning, stress på morgonen kan verkligen förstöra hela dagen iaf på mig och mitt humör haha 😂 hoppas du får en bra dag ändå ☺️

Svar: Jag fick en väldigt bra dag ändå. :-)
Hanna

15 Melissa Skywalkz:

skriven

Just på grund av tristessen föredrar jag att springa utomhus, jag har ju turen att vi bor precis bredvid en stor skog OCH ett naturreservat, så det finns två vägar allt välja mellan. Liiite svårare nu på vintern med motivationen dock :/

Svar: Men åh, hur härligt låter inte det. Avundsjuk på din omgivning. :-)
Hanna

16 Mösstanten:

skriven

Jag hade också svårt att somna igår fast jag var så trött. Allt blir väl fel förstås när man inte lunkar på i sina vanliga rutiner. Kul att läsa dina träningstips.

Svar: Visst är det konstigt att det är så svårt att somna fast man verkligen är jättetrött.
Hanna

17 Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

skriven

Usch vad jobbigt att försova sig... Åh jag blir så avundsjuk på människor som utövar löpning. Har aldrig gillat att springa :/

Svar: Jag var likadan förut men det går att lära sig. Om man vill, vill säga :-)
Hanna

18 Ariella :

skriven

Vilka bra tips. Själv kan jag inte springa alls. Sen i höstas sitter jag i rullstol på heltid men träna i andra former och röra på mig så mycket som möjligt i stolen är min melodi. Jag älskar att känna vinden i ansikte när jag rullar snabbt men måste va noga så det inte ligger sten på asfalten. Då kan det bli tvärstopp och det är ingen trevligt upplevelse.

Svar: Usch det förstår jag. Låter obehagligt. Men så härligt att känna fartvinden mot ansiktet!
Hanna

19 Junitjej:

skriven

Vad kul att du svarar på frågor som du har fått. Tack snälla du! och idag ska jag dra mig iväg till gymmet. Heja mig1

Svar: Heja dig! Hoppas att det gick bra på gymmet. :-)
Hanna

20 Frökenny :

skriven

Många bra tips i ett och samma inlägg! Jag tycker att intervaller är den roligaste träningen.🌸💕

Svar: Jag med! Plågan blir kort. :-)
Hanna

21 Emelie:

skriven

Åh det värsta är ju när man vill och behöver sova men kan inte, att det bara snurrar i huvudet! Typiskt att ni försov er sen också! 😫

Svar: Usch ja, hatar den känslan!
Hanna

22 Sarah:

skriven

Det är aldrig kul att försova sig men tur att ni hann till tandläkaren :) Jag tycker att det är roligare att springa ute än på löpband för man märker ju inte hur långt man kommer när man springer på löpbandet :)

Svar: Haha, nä distans springer jag inte på löpband utan det blir mest intervaller.
Hanna

23 Moa Larsson:

skriven

Åh. Min lilla tjej har precis blivit kallad till sitt första tandläkarbesök och jag kan inte för allt i världen förstå hur jag ska kunna få min två och ett halvt åring att öppna munnen för en okänd person.

Svar: Nej det är inte det lättaste. Ida vägrade både för oss föräldrar och för tandläkaren. Vi fick gå dit flera gånger innan det fungerade.
Hanna

24 Amanda :

skriven

Så roligt att läsa dina svar på Frågorna 😊

Svar: Kul att du uppskattar inlägget!
Hanna

25 Yasmine:

skriven

Vilket bra inlägg, och tack för alla svar, tips och idéer! :D
Själv kunde jag inte sova för att det stormade något förskräckligt!
Kram

Svar: Kul att du gillade mitt inlägg. Hoppas att du fått mer sömn nu.
Hanna

26 maria:

skriven

Är en person som skulle vilja kunna springa för de verkar så "enkelt och avslappnande" men de bara inte funkar för mig. Tror inte min kropp är byggd för att springa. Som tur finns det andra motionsformer men de kräver ju ofta att man åker iväg någonstans. ( i stället för att bara snöra på sig ett par skor)

Svar: Du kan träna hemma. Då behöver du inte åka iväg. :-)
Hanna

27 Mirre:

skriven

Det med löpband och ha bra musik eller titta på ngt på teven är ju toppenbra då går tiden snabbare för som du säger tröttnar man

Svar: Ja precis. Skulle aldrig kunna stå på bandet om det inte var för bra musik eller något att titta på.
Hanna

28 Sandra:

skriven

Vilka bra och utförliga,svar du ger, det kommer nog hjälpa många ❤

Svar: Vad bra. Det hoppas jag också. <3
Hanna

Kommentera här: