Tips: att komma igång med löpning

 Hej hopp! Nej fy vilken hurtig början på inlägget. Kommer nog aldrig bli bloggaren som skriver "hej mina hjärtan" eller "godmorgon finisar". Det är absolut inget fel i att starta inläggen så, tycker det är charmigt och gulligt. Det är bara det att det inte är jag.
Men nu gled jag ifrån ämnet. Idag tänkte jag tipsa om om hur du kan komma igång med löpning (om du vill, känn ingen press).
  • Bekväma kläder och skor. Hitta ett par som passar dina fötter och din löpstil. På både intersport och Stadium får man provspringa skorna på löpband. Jag har alltid hittat mina skor på det sättet. Vilket märke spelar egentligen inte så stor roll. Jag gillar Asics och Saucony
  • Pressa inte kroppen utan starta lugnt och ge kroppen en chans att vänja sig vid det nya. Det är lätt hänt att bli övertaggad och vilja för mycket i början. Spring inte för snabbt och jämför dig inte med andra som springer snabbt. Det är lätt att hamna i den fällan.
  • Varva underlaget som du springer på för att vänja skelett, leder och muskler.
  • I början är det bra att varva löpning och gång. Ett bra upplägg kan vara tex att värma upp först med att gå i 5-10 minuter och sedan jogga en minut och gå en minut i tex tio minuter och sedan varva ned med att gå 5-10 minuter. Med tiden kan du förlänga tiden du springer och korta ner vilan. Stegra längden långsamt.
  • Vila minst en dag efter ett hårt pass.Det är även bra att komplettera löpningen med styrketräning.
  • Det kan vara bra att följa ett program i början som är anpassat efter din nivå och inte ett generellt program som är för den stora massan.
  • Ha kul och ge inte upp när det känns segt och tungt.
 
 
 
 
1 Åse:

skriven

Jag har alltid svårt atr hitta ett par bra löparskor som ger rätt stöd:/

2 Viktor Högnäs:

skriven

Superduperbra att du ger tips på detta inom löpning! :) Löpning är verkligen superroligt och förra sommaren blev det mycket utav det :)

3 sofia:

skriven

Åh vilka grymma tips! Jag älskar att löpa men är lite svårt sådär i början med hastighet och allt annat man ska tänka på så perfekt att jag får läsa det här :)

4 Melissaskywalkz:

skriven

Bra tips! Jag har en runda jag kör som är perfekt, speciellt för att varva underlaget hahah. Första 2km är det skog, 2km grus och sen 2km asfalt, sen tillbaka också ;)

5 Jennysvardag :

skriven

Vad taggad jag blev att börja springa igen. Har tänkt att ta upp de jätte länge nu. Till våren ska jag nog börja igen så måste jag bara se till att någon kan vara med Loui under tiden 🙈

6 Hanna:

skriven

Åh löpning är verkligen min svaga punkt men något jag vill utveckla jag önskar så att jag var den som gillade att snöra på sig skorna o dra ut o springa milen för att det är härligt. Det låter så härligt men fy f*n rent utsagt. Dock så jobbar jag på min löpning genom intervaller just nu. En början iallafall :)

7 Elisa:

skriven

Nu längtar jag ännu mer till våren och skogen!
Problemet jag har är att jag gärna vill springa fortare än jag bör för att jag annars tycker det går så långsamt och som att jag inte kommer någonstans, haha. Slutar ju med att jag inte kommer så långt ändå för att jag blir trött. ;)

8 Johanna:

skriven

Bra tips :)

9 Therese Carlsson :

skriven

Bra tips du kommer med 😊

10 Pärla:

skriven

Super bra tips, jag älskade att springa förr! Jag peppade alltid mig själv med snygga (och bra såklart) kläder, de blev en extra push tycker jag.

11 Emma:

skriven

Vilket bra inlägg! Jag är en sån som hatar att springa men vet också att varje gång har jag satt för höga mål direkt och därför aldrig fullföljt löpningen. 🙈😛

12 Daisy:

skriven

Vad bra tips du kommer med , man vill så gärna komma igång med träning nu :)

Svar: Tycker det är svårt att träna utomhus nu när det är plus och minusgrader om vartannat.
Hanna

13 Michelle :

skriven

Alla är ju olika hur man skriver du skriver ju på ditt egna sätt 💕 jättebra tips ang löpning

14 Fröken Rödlök:

skriven

Jag har aldrig vart ett fan av löpning just på grund utav min vikt, jag kan inte springa! Jag har testat i intervaller eller vad det kan heta. Joggade mellan två lyktstolpar och promenerade mellan två, joggade mellan två osv... Det var tungt som fan.

Svar: Om du inte vill springa tycker jag inte att du ska tvinga dig till det. Det finns så många andra bra sätt att röra sig på än just löpning.
Hanna

15 Chanelle:

skriven

haha jag är likadan! Att skriva finis eller hjärtan kommer aldrig hända! Vilka bra tips du kommer med! Jag ska börja "springa" lite i vår sen igen😁 Så kanske får leta upp dina tips då igen!

16 Jennifer:

skriven

Vilka superbra tips!

17 Anna:

skriven

Måste säga att jag älskar dina träningstips! Gärna mer sånthär 😍

Svar: Absolut! Det gör jag gärna. :-)
Hanna

18 Madde:

skriven

Tack så mkt för tipsen. Dock nu för tiden är jag inte någon löpare som jag typ var i grundskolan när jag vann nästan allt som hade med löpning. Varför jag inte springer längre är för att de tar så mkt stryk på mina smalben, har du något tips angående hur man ska göra då? Har fått hjälp av att välja skor som passar perfekt för mig men de hjälper inte

Svar: Är det benhinneinflammation kanske? Det fick jag också i början och jag vet inte riktigt hur du ska bli av med det. För mig gick det över med tiden, jag fortsatte springa även om det gjorde ont. Inte det bästa rådet och inte det jag rekommenderar men det fungerade för mig.
Hanna

19 Anneli @ spinkfinger.com:

skriven

Jag har försökt börja inlägg med sådana fraser jag också men det är verkligen inte jag :P Jättebra tips om löpning. Jag körde mycket löpning förut men nu har jag problem med knät sedan några år tillbaka. Saknar det verkligen.

20 Sanna:

skriven

Tack för tips! jag vill jätte gärna komma i gång med löpningen. Vore väldigt roligt om jag tog tag i det, har min hund som drar i mig att komma ut så får se när jag smyger mig in på det, tack för super bra tips!

21 Anna:

skriven

Vilka bra tips! Tack för att du delar med dig! Supersmart att man kan provspringa skorna i butik. Det hade jag ingen aning om.

22 Emelie:

skriven

men åh så smidigt och bra att man kan provspringa med skorna i butiken, det visste jag faktiskt inte! :-D

23 Evelina:

skriven

Så himla bra inlägg för dom som vill börja med att springa. Så bra att du delar med dig

24 Kamilla:

skriven

Bra musik i lurarna och sköna skor tror jag skulle vara nummer ett för att jag skulle komma igång igen. Mitt tips är att börja springa korta bitar och gå när man inte orkar och kanske börja springa lite igen.

25 Marie:

skriven

Nästa vecka är det dags, jag ”ska bara” först haha! Mina fogar har inte varit riktigt okej sedan senaste bebisen och jag tar det väldigt lugnt med några promenader i veckan. Har dock ett par sprillans nya löparskor som bara längtar efter att få upptäckta Gotlands vackra vidder! Tack för ett peppande och inspirerande inlägg <3

Svar: "Jag ska bara" är jag expert på. Inom andra områden dock och inte träning. :-)
Hanna

26 Sandra:

skriven

Haha, jag började oxå med nåtg hurtigt idag, men valde att ta bort det. Hej....låter som när jag var lite. Typ hej dagboken!
Tycker det låter mysigt när andra skriver det, men inte jag. Jag ska bara börja att skriva utan ett hej. Det känns bäst för mig.
Härliga tips, jag har provat många ggr att springa, men det går inte för mig. Mima höfter krånglar och gör ont efter, tydligen ganska vanligt med fibromyalgi har jag förstått. Distansträning var inget för oss sa en pt i USA som också har fibro.
Det ser så lätt och härligt ut när man ser folk som löper ❤ jag blir lite avis ❤

Svar: Ja tycker också att det är svårt med hur man börjar inlägget. Godmorgon tycker jag är bra.
Hanna

27 Johanna:

skriven

HAHAHA, håller med, dock tycker jag att det är så svårt att börja och sluta inlägg och kommentarer, blir lätt sååå samma och tråkigt. Så bra tips! Jag är ju ingen distanslöpare, så öven nom jag springer mycket, alltid spelat fotboll, ÄLSKAR att springa på bandet så finns det inget värre än att distanslöpa, då går jag hellre. Så när jag ska vara hurtig och springa lite ute blir det lätt att jag går, sen springer jag, går, springer. Bara för att det är sååå tråkigt att springa, hihi <3 Samma sak på bandet, ska jag springa med samma tempo i 5-10 min, det går inte! Springa 20 intervaller med 30 sek vila mellan, kan springa 10 till, hahah. Har du några bra tips för hur jag ska tycka det är kul? Vill gärna springa marathon och grejer

Svar: Det är lätt att distanspass blir tråkiga då man springer i samma tempo hela tiden och det blir lätt monotont. Springa på platser du aldrig varit kanske kan göra det hela lite roligare.
Hanna

28 Junitjej:

skriven

Vilka bar tips!!! Jag skull behöva börja en joggingskola. Finns det?

Svar: Nu gav du mig en idé. Ska prata med min man. :-)
Hanna

29 Moa Hansson :

skriven

Tack för alla tips! Viktigt att man aldrig ger upp oavsett hur tufft det är för mig har det hjälpt med ”snygga” träningskläder då har det känts roligare att klä på mig o träna :)

Svar: Snygga träningskläder gör verkligen mer än man tror. :-)
Hanna

30 Carolina:

skriven

Härliga och trevliga tips!! :D

31 Björn:

skriven

Jag ska prova det där med att springa i butiken på bandet så ja får rätt sorts skor. Kan vara väldigt bra för fötterna. 👍🏻 Jag gillar asics ja med, sprang lite idag, iskallt dock men klarade jogga i 20min. Vad skulle du rekommendera för ttp av program för mig ? Ligger idag på 102,1kg många säger att man inte ska springa då!? 😐

Svar: Din fundering får ett eget inlägg framöver. :-)
Hanna

32 Julia:

skriven

tack för tipsen :) detta behöver jag sen när jag väl ska komma igång igen :)

33 Sarah:

skriven

Jag springer ibland på sommaren och våren :) Håller med om att det är viktigt att ha sköna träningskläder och även snygga :) Det är ju bra att man får provspringa skorna i deras butiker :)

34 Fnulan:

skriven

Toppen tips för mig som faktiskt vill kunna springa. Jag tänkte börja så smått med crosstrainern för att mjuka upp knäna som gärna smärtar. Det är kanske det du menar med att starta lugnt?

35 Sofie:

skriven

Bra tips! Vill så gärna kunna springa men tappar andan haha 😋

36 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

skriven

Så bra tips :D. Önskar att jag tillhörde er i skaran om gillar detta med springning men jag får helt enkelt titta på era bilder och kika istället. Däremot din pilates är mer helt i min smak och stil ;). Lugnt och mer kämpande än flås och svettmängder ;)

37 Mirre - Sweetwords:

skriven

Verkligen många bra tips, nu har du nog fått många att bli taggade att ut och springa. Jag vill bara ha mindre snö först

Svar: Jag vill också ha mindre snö vad gäller löpning utomhus. Saknar att kunna springa ute.
Hanna

Kommentera här: