Ett inlägg om ketoacidos

Jag fick frågan om det inte är farligt med ketos. Först måste man reda ut vad ketoacidos är för något. Det här inlägget har jag tagit från Martina rakt av (jag har frågat och det var okej). Jag rekommenderar dig starkt att läsa hela inlägget även om det är långt.
"Majoriteten av alla som hänger här inne hos mig är inte ett dugg oroliga för ketoACIDOS. Ni fettbombar, fastar, tränar och ketosar loss utan problem. Det här inlägget är inte riktat till er, utan till dig som fortfarande är orolig över höga ketoner och risken för ketoacidos.

Definitionen av ketoacidos

  • Blodketonvärde på minst 10 mmol/l
  • Blodsocker runt 13-15 mmol/l
  • Akut låga insulinnivåer
  • BlodpH på < 7.3

Symptom på ketoacidos

  • Uttorkning
  • Lågt blodtryck
  • Stora urinmängder
  • Lågt kalium och andra elektrolyter
  • Hjärtklappning
  • Törstig
  • Svimfärdig
  • Ont i magen
  • Andedräkten luktar sött

Som vi ser på listan är ketoacidos höga ketoner och högt blodsocker samtidigt. Hur blir det då om man äter en ketogen kost? Blodsockret är lågt för det kommer inte in någon blodsockerhöjande mat. Insulin förblir då också lågt, samtidigt som levern börjar bryta ned fett och omvandla till ketoner. Ketonerna kommer ut i blodet och kan nå ganska högt, upp mot 5-6 mmol/l är det absolut högsta uppmätta värdena jag har sett. Personligen har jag toppat på 4 men sen tar det stopp. Att komma upp i nivåer över 10 mmol/l är inte möjligt hur mycket man än fastar och fettbombar. 

Vid ketoacidos är blodsockret högt för att insulinmängderna är otillräckliga. På en ketogen kost är insulinet all-time-low för att det inte behövs något insulin, för att blodsockret är opåverkat.

Hur höjs blodsockret vid ketoacidos?

Om en diabetiker som inte har någon egen insulinproduktion, äter blodsockerhöjande mat och sen glömmer ta sitt insulin. Då kommer blodsockret sakta höjas mer och mer samtidigt som det inte kommer något insulin alls. Bristen på insulin triggar igång ketonfrisättning som en backup för att tillföra energi. Resultatet blir att ketoner och blodsocker stiger samtidigt, vilket gör att njurarna behöver vädra ut överskottssockret via urinen. Med sockret följer en massa vätska vilket ger väldigt stora urinmängder som i sin tur torkar ut kroppen. Då sjunker nivåerna av viktiga elektrolyter vilket leder till hjärtklappning och lågt blodtryck.

Alkoholinducerad ketoacidos

Stora alkoholmängder under väldigt lång tid kan göra så att bukspottkörteln slutar producera insulin, eller producerar för lite insulin. Personer som varit alkoholister länge har ofta inte så bra matvanor. De kan hända att de glömmer att äta, blir uttorkade för att spyr när de druckit för mycket och får allmän näringsbrist. De här faktorerna tillsammans kan göra att levern börjar producera ketoner för att få upp energinivåerna, vilket tillsammans med ofungerande bukspottkörtel kan ge alkoholinducerad ketoacidos.

Ketogen kost kan alltså inte ge ketoacidos, inte under några omständigheter.

Vad kan ge liknande upplevelse som ketoacidos?

Man kan bli darrig, svettig, illamående och få ont i magen om man äter för lite, går länge utan mat, har tränat utan att tillföra näring eller vätska. Vätska och mineraler som salt, magnesium och kalium jätteviktigt för att kroppen ska fungera! Om du känner dig darrig och mår dåligt på din ketogena kost – ät ordentligt och se till att få i dig elektrolyter. Köp resorb eller gör din egen resorb som jag har recept på här! 

Hoppas nu att vi har klarat ut de här missförstånden kring ketoacidos!"

Text: Martina Johansson


1 sofia:

skriven

Eftersom jag inte kan någonting om detta så tycker jag det är intressant att få läsa lite mer om det så jag lär mig mer. Har det funkat bra hittills för dig? :)

Svar: Ja, det har fungerat väldigt bra. Bortsett från att jag gjorde en miss och käkade vanlig majonäs i veckan... Den innehåller socker. Så idag måste jag göra egen majonäs. Lite rädd för det då jag är rädd att det ska skära sig.
Hanna

2 Lillan :

skriven

Jag vet precis vad du menar som diabetiker är det en fråga om liv eller död när det gäller ketoner än längre tid :( jätte bra inlägg.

3 Jennysvardag:

skriven

Så intressant att få läsa mer om keto kost. Hur det påverkar kroppen. Jag hoppas att det går bra för dig med kosten

4 Josse:

skriven

Väldigt intressant och få lära sig mer om just detta. :)

5 Amanda :

skriven

Väldigt intressant inlägg att läsa ☺️

6 Emma Engström:

skriven

Har verkligen inte hört om detta förut, men tycker det är intressant att stöta på och lära sig mer om diagnoser mm! Kram och ha en bra fredag <3

7 Liw:

skriven

Tack för informativt och intresssant inlägg! Alltid lär man sig något nytt. Jag har bara flyktigt hört detta uttryck. Jag har dock alltid tyckt att det är hemskt men intressant med diabetes och hur det fungerar med insulin i kroppen. Tack för informationen! 👍

8 Anna:

skriven

Detta var verkligen något helt nytt för mig hade verkligen ingen aning. Så väldigt intressant att få läsa :)

9 Pärla:

skriven

Jag har aldrig kopplat ihop kosten med namnet med tillståndet, haha! Men nu lärde jag mig något och det vet jag mycket väl vad det är. Tack!

10 Therese Carlsson:

skriven

Det låter intressant men jag kan inget om detta så jag måste läsa på mer innan jag vågar mig på detta =)

11 Sandra:

skriven

Oh vilken bra text, denna hade jag behövt när jag fick frågor om detta 👍 det förklarar så bra ❤

12 Jenny G:

skriven

Intressant! Har inte hört talas om detta innan. Men väldigt bra förklarat!!

13 Mösstanten:

skriven

Jättebra att du reder ut det här.

14 Daisy:

skriven

Låter som man ej får i sig allt man behöver men säkert bra att ”starta om ” kroppen sådär , riktigt spännande 🙏

Svar: Det är ingen omstart , det är en livsstil. Socker i den form vi äter idag är ett nytt påfund och inget som kroppen egentligen behöver.
Hanna

15 Snabela:

skriven

Detta som du tog upp i detta inlägg förstår jag mig inte alls på, det är rena rama grekiskan för mig. Men det beror på att jag aldrig har satt mig in i ämnet.

Svar: Jag förstår att det är komplicerat. Men kunde inte göra det enklare utan att ta bort viktiga saker.
Hanna

16 Madde :

skriven

Tror ändå på en allsidig kost :-) Äta av allt i normala mängder :-)

Svar: Jo absolut men om man har problem med magen så är det bra att det finns alternativa sätt att äta på som fortfarande är säkra och inte dåliga för hälsan.
Hanna

17 Sophia W:

skriven

Är inte så insatt i just detta så det var intressant att läsa!

18 Anna:

skriven

Så bra att kunna dela när någon annan har skrivit så bra och tydligt. Intressant att läsa!

19 Elisa:

skriven

Jag har ju ingen kunskap eller koll på hur nivåerna bör se ut i kroppen, men det är då desto lättare att komma ihåg hur olika symtom på det ser ut. Bra dock att man inte behöver oroa sig för det vid ketogen kost. :)

20 Michelle :

skriven

Bra inlägg , har aldrig hört talas om ketoner innan men ni vet jag vad det handlar om :)

21 www.nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Bra med noggran förklaring! Skulle vara kul att veta varför du började med detta & vad du har för mål :)

Svar: Absolut. Det kommer under helgen. :-)
Hanna

22 Åse:

skriven

Tack för att du delar med dej. :) men vanlig nyttig kost måste vara bäst för kroppen

Svar: Jag äter vanlig nyttig kost. Minus potatis, ris, pasta och bröd. Bortsett från min dipp (som ett stort glas vatten med en tesked salt i avhjälpte) idag så mår jag jättebra. 😊
Hanna

23 Madelene:

skriven

Väldigt komplicerat för min lilla gärna men har rätt ut lite frågetecken om denna kost.

24 Sara Stödberg:

skriven

Vad mycket information det blev att ta in för en trött hjärna nu. Jag tycker att du, och alla andra som gör seriösa förändringar av sin kost är beundransvärda, det är inte helt lätt att ändra gamla vanor.

Svar: Ja det förstår jag, det blev mycket text. Men jag tyckte det var för svårt att korta ner det och ändå få det begripligt. :-)
Hanna

25 Carolina cuevas:

skriven

Vilket intressant för mig som inte alls är insatt i detta.Tycker absolut inte att det är något fel med att vilja dra ner eller sluta helt med socker intaget.

Svar: Det tycker inte jag heller. Tror att många skulle må bra av att minska på sockermängden.
Hanna

26 Johanna:

skriven

Intressant och läsa tycker jag. Så fasligt långt var det inte tyckte jag, hade väntat mig ännu längre när du "varna" i början! :)

27 Michaela:

skriven

Jag har faktiskt aldrig hört talas om detta, så jag tackar ödmjukast för lite info då jag lärt mig något nytt❤

28 Amanda:

skriven

Åh så intressant att få läsa och tycker det låter som du äter en bra kost för din kropp verkligen. Och det är ju även så intressant och veta hur kroppen fungerar :)

Kommentera här: