Vi tror inte på kopparförgiftning

För fem år sedan satte jag in kopparspiral. Hormoner vill jag inte använda då jag blir väldigt annorlunda i mitt sätt att vara. Jag tror heller inte på att tillföra konstgjorda hormoner. Jag är med i en grupp på Facebook: Kopparspiral/kopparförgiftning med eller utan kopparspiral. Jag var tveksam redan innan till att fortsätta med spiralen och jag blev inte direkt tryggare efter att ha läst andra kvinnors berättelser om hur dåligt de mått med spiral. Jag bestämde mig för att inte sätta in en ny.
Iallafall när jag träffade barnmorskan på kvinnohälsan så berättade jag om mina tankar och det jag får till svar är att "vi tror inte på kopparförgiftning". Jag blev så ställd av hennes påstående att jag inte kom mig för att fråga hur hon egentligen menade. Syftade hon på sig själv eller också kollegorna på kvinnohälsan. Eller tänkte hon hela organisationen? Det blir så dumt när hon pratar i plural. Om jag av någon anledning träffar henne igen så ska jag fråga hur hon egentligen menade.
Men det jag funderar över hur man kan ifrågasätta just kopparförgiftning. Det finns forskning kring förgiftning som beror på koppar, dock inte forskning kring förgiftning som beror på kopparspiral.
Det kan jag förstå ur läkemedelsföretagens ögon. De vill ju inte att det ska bli bevisat att kopparspiral är dåligt för hälsan. Hur mycket pengar förlorar de inte på det? Det är helt galet att det alltid är ekonomi som styr.
Hälsa ligger inte i deras intresse utan i deras syfte ligger hur de kan tjäna så mycket pengar som möjligt och gå med så stor vinst som möjligt. Ja, jag låter cynisk men det är den krassa verkligheten. Titta bara på CBD-oljan som blev totalförbjuden och nu är det något läkemedelsföretag som producerat cbd-olja. Men då är det bara läkare som kan skriva ut och är inte längre tillgängligt för den stora massan.
1 Anonym:

skriven

Aldrig hört talas om detta innan! Men hemskt fyy!!
Men cbs-olja har jag hört talas om iallafall!
Kul DU lyfter såna här, inte många som skulle klara av det ❤️

2 Jennysvardag:

skriven

Jag kan inte heller ha något preventivmedel med hormoner i. Jag blir också helt annorlunda i mitt sätt. Så konstigt sagt av den barnmorskan. Hoppas att du träffar den igen och kan fråga hur den tänkte

3 nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Vad konstigt att hon sa "vi", förstår att du funderar mycket på vad hon menade... Men ibland blir man ju så ställd att man inte kommer sig för att fråga!

4 Anita Birgitta :

skriven

Har haft kopparspiral sen tonåren och hela mitt vuxna liv utan problem. Tog ut den för nåt år sen.

Svar: Det är ju bra att det har funkat för dig. Det är inte alla som får problem och det är ju bra. :-)
Hanna

5 Annie:

skriven

Aldrig haft spiral. Intressant att läsa!
Lite konstigt sagt av Bm.

Kram :)

6 Emma:

skriven

Tycker det var en väldigt konstig kommentar av henne!
Själv har jag inte vågat spiral då jag är så rädd att de ska göra ont haha

7 Amanda (Swedish Passport):

skriven

Det blir ju verkligen så himla knepigt när det är pengarna som styr. Klart det inte kommer göras någon forskning på om något är dåligt eller farligt om företagen betalar stora summor pengar :(

8 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

skriven

Det är ju tyvärr så där med allt naturligt. Vården vill ogärna tro på sådant, jag som är doula och väldigt aktiv inom förlossningsgrupper på Facebook så som Medvetet födande, kvinnans rätt att föda av egen kraft samt VBAC - Vaginal förlossning efter kejsarsnitt kan ju bara säga hur mycket man läser där som vården säger till kvinnor. Vet flera som fått höra att det är förbjudet att föda vaginalt efter två kejsarsnitt vilket är totalt bullshit. I den gruppen är det flera som fött vaginalt efter två eller fler kejsarsnitt. Som fått revans mot vården för de fått höra av någon läkare att "nu måste du snittas". Det är inte sant, det är inte speciellt hög procent risk att föda vaginalt efter kejsarsnitt.

Jag har inte använt preventivmedel sedan 2004 när jag provade en vecka när William var nyfödd. Jag fixar inte mini-piller, vägrar stoppa in främmande föremål i min kropp och har haft blodpropp som nittonåring. Så tack men nej tack till hormonella preparat som vården försöker lura på oss kvinnor.

9 Amanda:

skriven

Jag har aldrig använt kopparspiral, jag har dock hört att det kan vara jobbigt. Att man kan ha riktigt ont och kan bli sjuk om något går fel eller om den hamnar på fel plats. Jag är nöjd med det jag har, tycker dock som andra att det var ett konstigt sätt att uttrycka sig på. :)

10 Jeliza:

skriven

Ja precis så är det med att de låter pengarna styra inom b.la läkemedelsbranschen! Det är så sjukt & omoraliskt men tyvärr blundar många för verkligheten och förnekar att de skulle vara så vilket är otroligt fel då de ju är sanningen att pengarna styr. Så otroligt konstigt påstående av henne också! Bra att du tar upp det här vännen💕

11 Amanda :

skriven

Det är jobbigt det där vissa tål ju inte preventivmedel jag märker inte av alls så jag har mini piller

12 Pärla:

skriven

Jag har själv aldrig haft spiral men vet flera som valt koppar i tron om att de skulle bli bättre men de har fått massvis med konstiga bieffekter. Vilket konstigt påstående.

13 jessica:

skriven

aldrig använt kopparspiral, jag själv använder hormonspiral. vill helst inte heller tillsätta hormoner , men har inte så mycket val. Då jag inte bara tar preventinmedel för skydd utan lider av väldiga mensbesvär, mensvärk som gör mig sängliggandes i en vecka minst , med väldigt kraftiga blödningar. Så för mig är hormonerna nödvändiga för att lindra mina besvär. Hade ja kunat slippa extra hormoer och ändå mått bra hade jag dock också gjort det. så förstår hur du tänker :)

14 Michelle :

skriven

Jag använde kopparspiral i ett år o fy fan det gör jag aldrig om igen . Hade extrema problem me det

15 Mia:

skriven

Jag har också fått höra att man inte "tror på kopparförgiftning". FÖrstod det som att berodde på att det inte finns vetenskaplig bevisning för detta. Sedan måste man ju ändå ta det på allvar om folk mår dåligt. Problemet blir ju antagligen att eftersom det inte gått att bevisa att det är kopparspiralen det beror på så kan man inte utesluta andra orsaker till att man blir sjuk.

Svar: Det finns bevis för att kopparförgiftning finns. Det som däremot inte finns är bevis på är att kopparspiral kan orsaka kopparförgiftning. :-)
Hanna

Kommentera här: