Samma men ändå annorlunda.

Idag tänkte jag skriva om två övningar som vid en första anblick ser ut som varandras totala motsatser. Dock så är det i princip samma övning men utfört på olika sätt. I både rollup  och rollover är muskelfokus magstyrka och målen är i rollup rörlighet och stabilitet i ryggrad och styrka för magen. I rollover har vi också rörlighet i ryggen, stretch för hamstrings och nedre delen av ryggen. Två underbara övningar som båda är bland mina favoriter. Rollover är underbar att göra efter ett riktigt hårt löppass. Jag har mycket svårt att utföra rollover på morgonen även efter bra uppvärmning men efter ett löppass fungerar det klockrent.
Rollup kan vara lite klurig även om man är vältränad och det har inget att göra med att man inte är tillräckligt stark utan snarare var man har tyngdpunkten  i kroppen.
Det jag tänker på när jag gör rollup är att  artikulera genom ryggen och inte rulla ner ryggen med övre delen av ryggen först utan ländryggen ner i mattan först. Så att ryggraden följer rörelsen, ländrygg, mitten av ryggen, bröstryggen och sist huvudet. Jag tänker på var jag har mina axlar, att de inte kryper upp mot öronen och att hålla kvar c-kurvan i ländryggen.
I rollover tänker jag på att inte använda momentum för att rulla över utan jag använder magmusklerna och rullar genom ryggen. När jag rullar tillbaka pressar jag ner armarna i mattan för att få stöd och inte dunsa ner.
1 GoForFit | Anorektisk tjej hittade styrketräningen:

skriven

Vet inte om jag skulle våga mig på andra övningen, haha, herregud, du ser galet rörlig ut!!

Svar: Jag var också lite rädd för övningen i början men när jag väl lärde mig den så är den en av mina favoriter. Roligt att du skriver att jag ser rörlig ut för det kändes så stelt i mina baksida lår. Det var inte lätt att komma i position... Jag behöver mycket stretch och pilates. :-)
Hanna

Kommentera här: