Hanna

En gruvlig dag
Idag bestämde vi oss för att utforska gruvorna i Åtvidaberg. Det första stället vi besökte var Bersbo koppargruvor. Själva storgruvan var lätt att hitta. Den ligger precis vid vägen och är ordentligt inhägnad. Resten av gruvhålen i området var lite som att leta efter en nål i en höstack.
Vi besökte även Mormorsgruvan i Åtvidaberg. Mormorsgruvan ligger på Närstads gruvfält och man tror att det redan på medeltiden bröts koppar här. Arbetet vid mormorsgruvan avbröts 1873. Gruvan är 407 meter djup. Runt det här området finns en fem kilometer lång vandringsled där man kan utforska området. Det var ingenting vi gjorde idag men både jag och Rickard är sugna på ett besök till.
Det här ser lite ut som en grotta men det är gruvhålet som stupar rätt ner. Fascinerande att gå på området och tänka sig att därunder har människor och djur arbetat.
Det här är Stenebo gruva i Ukna inifrån. Tyvärr ganska dåliga bilder då det regnade och jag ville inte ta med mig systemkameran. För att komma till själva gruvhålet (vattnet är gruvhålet som är 80 meter djupt) måste man gå en 80 meter lång gång i vatten, gegga och hala stenar. Ficklampa och oömma skor är ett måste. När man kommit ända in så finns där en stor sal. Tänk dig bergakungens sal. Ljuset flödar in och från att ha varit kolsvart är det nästan dagsljus. Bilderna gör det definitivt inte rättvisa.

Det fanns en kanot där. Undrar vem som tagit dit den och hur länge den varit där.
 
 
 
birgitmaria

Vilken spännande dag! Kul att gå omkring och utforska lite.
Vad fin din blogg har blivit! (jag har mest läst från mobilen, men inser nu hur mycket bättre det är att skriva och läsa på datorn)

Svar: Jag läser också mycket bloggar från mobilen men håller helt klart med om att de flesta bloggar ser finare ut på datorn.
Hanna

Lorissa Lovebomb

Det ser helt helt heeeeelt otroligt ut :D Så mäktigt!

Svar: Det var ännu mer mäktigt i verkligheten. Bilderna gör det inte rättvisa.
Hanna

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress