Tekakor
Jag bakade som sagt tekakor imorse. De blev farligt goda. Äter man en slinker det gärna ner fler....
Recept som utlovat:
3 dl havregryn
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50gram)
½ dl matolja
½ msk salt
1 msk strösocker
8-9 dl vetemjöl
Häll havregryn i en bunke. Koka upp mjölken och häll den över grynen. Låt blandningen svalna till fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i havregrynen och rör tills den löst sig.
Tillsätt salt, socker, matolja och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Låt sedan jäsa 40 minuter under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 15 bitar. Kavla ut varje kaka till ca 12 cm i diameter (jag tog en mugg och tryckte ut runda kakor).
Lägg kakorna på bakpappers klädda plåtar. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna kallna under bakduk på galler.
skriven
gud vad gott :D