Svart eller vitt?

Flera gånger i veckan tänker jag tanken att jag inte ska skriva mer om pandemin och återgå till mitt "gamla bloggande". Men det är så pass viktigt så därför ska jag återigen skriva några rader. Mina gamla läsare som gillade mina träningsinlägg har jag väl tappat nu.....
Jag fick tipset av M att lyssna på det senaste avsnittet av Framgångspodden på Spotify med Alexander Pärleros. Han intervjuar Katarina Gospic som är hjärnforskare och författare. Om du bara ska lyssna på en enda grej av allt jag tipsar om så är mitt heta tips att prioritera detta avsnitt. Mycket av det som pratas om har jag redan varit inne och nosat på här på bloggen och i diskussioner med vänner. Satt i bilen och ba` exakt! Kändes skönt att få ett kvitto på att jag inte är ute och cyklar i mitt resonemang. Det sjuka är att hans poddkonto nu blivit bannad på Instagram.
I podden pratas det om hur man vrider på siffror så det passar ens syfte i forskning (genom ett konkret exempel på siffror i Pfizers första vaccinstudie). Beroende på hur man vrider på egentligen samma siffror kan man få två olika utfall. Ett till vaccinets fördel och ett utfall där vaccinet inte har särskilt stor effekt. Det pratades även om medias påverkan på människor. Jag har tänkt en hel del på hur media påverkar vårt sätt att tänka och medias påverkan är stor. Idag fick jag ännu mer kött på benen genom liknelser. 
Jag fick kritik på min facebookprofil för att jag på en post kritiserade ett inlägg och då bad läsaren att fundera på sin reaktion om jag bytte ut ordet ovaccinerad mot tex jude eller kristen eller vad som helst. Exakt samma sak tar Katarina upp i avsnittet när det pratas om ovaccinerad, vad händer i din kropp när du byter ut det ordet? Byter man ut ordet mot något annat skulle man knappast tycka att det var politiskt korrekt. Men när det handlar om ovaccinerade är det helt plötsligt okej att tänka så och ge olika stämplar. Har man verkligen rätt att stämpla en person när det handlar om en medicinsk behandling? Hon ställer frågan som jag ställt ett tag. "Är det här den personen man vill vara" fast mer i formen "vem vill du vara? Jag vet vem jag vara".
Är det här den typ av tankar vi vill ha gentemot andra människor som i en enda fråga valt något annat? Kan man vara sann mot sina värderingar om man tillåter den här typen av undantag? Kan man då säga att man är emot diskriminering i alla andra fall men inte just det här. Är man då sann med sina värderingar?
Den här bilden har varit med förut och den är så passande. Det är lätt att sprida narrativet att "alla forskare och experter är överrens" när man plockar bort och misskrediterar de som vågar prata om det andra perspektivet. Och det här att man inte ens vill prata om biverkningar, i alla medier trycks det så hårt på att vaccinet är säkert och eftektivt och alla biverkningar som skett "kan ju omöjligt ha med vaccinet att göra" eller "det är inte troligt" att det har med varandra att göra. Det är en oroande utveckling!
Lyssna på avsnittet!
 

Kommentera här: