På bästa sändningstid

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om Agnes Wold, kvinnan som på bästa sändningstid får slänga ur sig en massa råd som går emot mycket som man nu vet om hälsa. Det tråkigaste är att alla verkar se upp till denna kvinna. Jag tänkte dela en text som jag snott från Facebook.
"Kära Agnes Wold, du må vara läkare och professor men vi är många som förstått att det inte är någon som helst garanti … 
Du har gjort, och gör fortfarande, många "lustiga" uttalanden och raljerar gärna över sådant du inte begriper, sådant du kallar för "hokus pokus".
Själv funderar jag över hur stor din kunskap egentligen är? För du kan väl ändå inte på fullt allvar mena att kosten inte påverkar vår hälsa och vårt immunförsvar?
Det finns tusentals nya moderna forskningsrapporter - utförda och dokumenterade av välansedda forskare världen över - som med lätthet kan köra över din självgodhet på fem sekunder!
Du säger att tarmen lever sitt eget liv och inte påverkas av vad vi äter. 
Visserligen är du lite äldre men du utbildades väl ändå inte på stenåldern? Jag menar läkekonstens fader Hippokrates förstod det där med kosten, och det var ändå för över tvåtusen år sedan. 
Oavsett vilket, så är det viktigt att hålla sig á jour med aktuell vetenskap. I alla fall om man som du tagit på dig rollen att, i TV och media, upplysa svensken om hälsa. 
Kroppen är ett enda stort biologiskt system där precis allt hänger ihop och påverkar varandra. Titta bara på den nya diabetesforskningen som visar att man kan reversera och även förhindra insulinresistens. Och detta enbart genom kosten! 
Insulinresistens är ett tillstånd som endast uppstår om insulinreceptorerna är utmattade och måste få insulin för att kunna utföra sitt jobb med att hålla blodsockernivån på en jämn nivå. Återigen - tadaaaaa 🥁 - kosten! 
Många lever kvar i tron att sjukdomar enbart handlar om genetik, men inget är mer fel. Däremot spelar epigenetiken en viss roll och givetvis går den att kontrollera med kosten. Nu kom jag in på ett helt annat ämne som vi får ta en annan gång. Men ändå - kosten!
Den största delen av vårt immunförsvar sitter i tarmarna. Där produceras majoriteten av kroppens immunglobuliner och där "skolas" också kroppens immunceller så att de kan fara omkring och utföra sitt jobb runt om i kroppen. 
Vår tarmflora är A och O och man vet att balansen i tarmen rubbas av antibiotika, stress och kost. Modern forskning visar att sjukdom börjar i tarmen och det är också bevisat att tarmen har ett nära samarbete med hjärnan. Ändå hävdar du envist att "tarmen inte påverkas av vad vi äter". Om du var det minsta kunnig och påläst hade du, istället för att ljuga folk rakt upp i ansiktet, sagt att rätt kost är flerfaldigt smartare än en cocktail kemiska mediciner, och att fel kost fungerar som raketbränsle för sämre hälsa, sjukdomar och många gånger ett förkortat liv. 
Jag har samlat ihop en del av dina spektakulära uttalanden och måste samtidigt fråga om du var vid dina sinnens fulla bruk vid dessa tillfällen? 
"Stress skapar inte inflammationer". (Källa: HÄR)
"Mindfulness är trams".
"Man kan inte äta sig till ett bättre immunförsvar".
"Ammande kvinnor kan dricka alkohol. Det är helt ofarligt för barnet".
Det är olämpligt att amma i sex månader". (Källa HÄR
"Naturlig mat är inte nyttigare än framställd mat".
"Uppfostran av barn spelar ingen roll".
"Kosten du äter påverkar inte din kropp eller din tarm. Du kan gå upp eller ner i vikt, men det är också det enda". 
"Ta alla vaccin du kan få!"
Men det uttalande som tar priset alla kategorier är när du i TV, på bästa sändningstid, talar om för svenska folket att vi inte behöver dricka vatten. Du säger ordagrant:
"Alla, djur, barn, folk som inte kan läsa, alla människors vattenbalans regleras när man är törstig och så … Det är ingenting som man ska hålla på att greja med. Man måste inte dricka vatten. Absolut inte! Njurarna måste ha 4 dl vätska, ungefär, för att få ut den mängd saker man måste få ut. Det räcker att dricka mjölk eller kaffe, öl eller vin. Det är vätskan som räknas, och den behöver du aldrig oroa dig för eftersom bevisligen alla hundar och katter och hästar och barn och folk som inte är jättesmarta och kan tänka ut hur mycket de ska dricka, klarar sig ju … "
-Sådant här dravel, Agnes, gör mig mörkrädd! 
Vad är det för "saker" man ska få ut från njurarna? Uttrycker man sig så som professor? Och att sedan hänvisa till djur och barn och människor som inte kan läsa och som inte är jättesmarta … är direkt osmakligt. 
När man googlar på dig får man veta följande: Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, utsågs till Årets Göteborgare 2020. Hon fick hederstiteln för att hon "spridit förnuft och sans i en svårtolkad omvärld." 
På detta svarar du nöjt: "Det verkar som att man äntligen förstått att när det verkligen blåser då är det riktig kunskap som gäller." 
-Öhhhh, vad säger man? 🙈
Det enda vettiga jag någonsin hört dig säga var för något halvår/år sedan när du sa att barnen inte bör vaccineras, men det svänger fort i hockey och nu måste alla barn vaccineras enligt dig.
-Är det inte dags att avglorifiera denna "professor" och byta ut henne mot en kunnig, jordnära och påläst person. Hennes "förnuft, sans och riktiga kunskap" ger jag inte ett vitten för … 
Av: Tinah Vanderpuje
1 ingmarie:

skriven

Att hon ö h t få komma till tals (utan någon motpartner) i tv är ofattbart!

2 natascha.bloggplatsen.se:

skriven

Vilket intressant inlägg -och vilka fantastiska påståenden hon gör😅🙈
Har visserligen aldrig hört talas om henne men känner väl kanske inte jag behöver det efter att ha läst ditt inlägg❤️

3 Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv :

skriven

Aldrig tålt människan. Minns så väl första gången jag läste något av allt korkat hon sagt, den gången om amning. Hon avskyr amning och allt det står för. Det är bedrövligt eftersom folk tror på det hon säger när hon utnämner sig till expert inom ämnen...

4 corkystyle:

skriven

Har totalt missat denna människa. Bara av det jag läser här som hon har sagt gör mig mörkrädd. Under vilken sten har de hittat denna 🙈 Det finns tydligen folk till allt.

5 Amanda:

skriven

Jag har aldrig hört talas om människan innan och kollar sällan på tv men denna människa gör mig rädd för människor... Jösses

6 Jessifri85 :

skriven

Någon som är liten butter på Agnes Wold 😄.
Jag håller med att visa saker som hon säger är helt korkat. Som t.ex det där med att kosten inte påverkar hälsan 🤣. Eller att levern sköter sig själv & inte påverkas av vad vi äter 🤣. Det vet alla att kosten påverkar hälsan & levern klarar inte sig själv. Sen att det är olämpligt att amma efter 6 månader. Det får väl varje mamma välja själv! 🤣.
Håller med dig! Byt ut henne till en som har mer kunskap!

Ta hand om dig❣️

7 michelle :

skriven

herre joses det kändes som hon är för sjölvgod och för stolt för det hon säger som inte är sant. dock vet jag inte vem denna människa är men det låter ju helt knas

Kommentera här: