Det känns ytterst oetiskt!

 Donerar du inte blod så ska du heller inte få blod!
Skriv upp dig i donationsregistret. Annars ska du minnsann inte ha några organ om du behöver!
Om du inte vill vaccinera ska du minnsann inte få IVA-vård om du blir svårt sjuk i covid!
Hjärtlöshetens vindar blåser hårt i Sverige. Det har blivit ännu tydligare nu under pandemin. Jag blir orolig när jag ser vad som händer, respekt, medmänsklighet och empati är som bortblåst.
Kan man inte ge så ska man heller inte få. Solidaritet känns som ett urvattnat ord. Man ska vara solidarisk med sina medmänniskor. Men vad innebär det egentligen. Handlar det om att alla ska ge lika mycket och att alla ska ge av samma saker. Är det solidaritet att vilja neka människor vård för att de inte gör det som förväntas av samhället?
En för alla, alla för en
Jag funderar över det här med en för alla, alla för en, ska inte det gå åt båda håll. Det vill säga ömsesidig respekt för varandra och varandras livsval. Pandemin har delat in oss i två läger. De som vill ta sprutan och vill förmå alla andra att också ta den och de som verkligen inte vill. Mycket negativt får den person ta som inte vill vaccinera sig men de som verkligen försöker påverka sina medmänniskor är ju just de som vill vaccinera sig. Inte tvärtom.
 #Kavlaupp
Jag blev så besviken på kampanjen som jag upptäckte på sociala medier i helgen. Nämligen #kavlaupp, ett gäng kändisar som står med tröjärmen uppkavlad. Redo att ta vaccinet och uppmanar alla som kan att ta det. För sina medmänniskor och för att vara solidarisk. Extra besviken blev jag på Jonas Gardell som för ett tag sedan skrev en bra debattartikel kring pandemin. Visserligen handlade den artikeln om nedstängningar och vad det kostar barn och unga som får se sitt liv stå på paus med utbildning och aktiviteter. Men jag blev ändå besviken! Nu står han redo att ta det när han blir erbjuden. "För att kunna krama sin familj igen" som han så fint skriver. Har herr Gardell missat den lilla detaljen att bara för att man är vaccinerad kan man inte börja leva på som vanligt. Samma restriktioner gäller ju!
Fine att man vill vaccinera sig, jag är inte emot att personer som löper stor risk att dö i covid19 vaccinerar sig. För den gruppen är ändå risken större att dö i covid19 än att bli allvarligt sjuk av vaccinet. Men det är frivilligt och det måste få vara upp till var och en.
Jag blir tokig på den här mediakarusellen och jag ser den som ytterst oetisk. Hur man försöker påtvinga människor ett framhastat vaccin. Att många länder kunnat hjälpas åt tar inte ifrån det faktum att det har gått snabbt. Att de kliniska studierna gått snabbt och långtidseffekter lär vi inte se nu. 
Hur människor indirekt fråntas rätten att fatta egna beslut utifrån alla perspektiv och vinklar och inte bara från ett håll.
 
1 Jennifer:

skriven

Fast vad är det som är oetiskt. Ingen tvingar dig ju. Fast du har fel i att det är samma restriktion för de som är vaccinerade. Är man vaccinerad med en dos och har låtit det passera tre veckor så är det något lättarwe restriktioner.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/information-for-dig-om-vaccinationen/efter-vaccinationen--fortsatt-folja-de-allmanna-raden/

Svar: Fast jo, indirekt blir det tvingande med all press som kommer i från media. Alla som skriver sina åsikter om de som inte vill vaccinera sig. Ännu mer oetiskt känns det eftersom det bara är en sida som tillåts att få mediatid. Jag har hittills inte sett någon bli intervjuad i mainstreammedia som är emot vaccinationer och så vidare. Rätta mig gärna på den punkten med källa om jag har fel.
Jag har läst din länk och vågar påstå att det ändå är samma restriktioner (förutom att man får träffa få personer utanför sitt eget hushåll) eftersom man ska vara fortsatt försiktig när man umgås i en krest med både vaccinerade och ovaccinerade. Man ska fortsatt hålla avstånd och stanna hemma när man har symtom och undvika kollektivtrafik i rusningstid.
Hanna

2 Jenny:

skriven

Vilket bra inlägg! Särskilt när det skrivs av en inom vården. Vill själv inte ta vaccinet pga att man inte vet långtidseffekt, men är i te i riskgrupp heller.
Väldigt mysig blogg du har i övrigt. Blir alltid lugn och varm här inne hos dig. Intressant det du tog upp om keto-kost också. Jag kommer fortsätta läsa din blogg :) ha det fint! <3

Svar: Tack Jenny! Blev väldigt glad av din kommentar! Tack detsamma. <3
Hanna

3 ingmarie:

skriven

Det är fruktansvärt! Undra om de får betalt? Är läkemedelsbolagen och staten i sån panik att de måste ta till sådana här fula knep?
Kan ju inte kommentera de som kommenterat men Jennifer, det må vara "frivilligt" men ändå inte. "Om du inte tar det får du inte...bla bla bla"
Lyssna på denna:
https://www.youtube.com/watch?v=Y5hDA9LumPI

Kommentera här: