Andra sidan av myntet

Jag är med i en grupp på Facebook, den heter stoppa restriktionerna. Idag kom en text upp i mitt flöde från gruppen som jag har missat. Den ifrågasätter det vi håller på med nu, rimligheten i restriktionerna och vaccinpass. Bland annat. Det här inlägget är tankar som man knappt vågar säga högt. Men, under ett års tid så har media matat oss med en skräckbild. Den andra sidan av myntet måste få komma fram Så jag delar texten här i sin helhet. Texten är lång men läs. Den är tänkvärd!
"Det är utmattande att debattera med människor vars enda argument mot oss är glåpord som "foliehattar!" och "ni borde spärras in!". Jag hade önskat att de granskade våra argument med ett öppet sinne och nyfikenhet. De som tycker att restriktionerna är helt befogade och nödvändiga (och på något vis logiska? och rationella?) menar på att vi saknar perspektiv när det snarare är vi som vidgat vårat perspektiv då vi tar till oss och utvärderar information från fler källor än det som vinklas i svensk press (SVT, TV4, Aftonbladet bland annat). De är snabba med att skrika: "Besök IVA så ska du få se på pandemi!".
Vi tvivlar inte på att det ligger svårt sjuka människor på IVA. Det är det IVA används till. En vårdsektor som successivt blivit nedmonterad och överbelastad långt innan covid-19. Det vi dock känner tvivel till eller närmare bestämt ifrågasätter och belyser är testernas tillförlitlighet. De facto att PCR-testernas användningsområde från början aldrig varit att diagnostisera pågående smitta och kan ge falska positiva resultat för tidigare förkylningar. Att helt asymtomatiska (läs: friska) människor faller inom samma statistik och överblick som svårt sjuka med svåra symtom som kräver sjukhusvård är ett orimligt sätt att mäta en pandemi. Att friska vuxna och barn ska bedömas som sjuka och vidta åtgärder som om de vore sjuka gynnar heller inte någon. Att människor som varken uppvisar halsont, snuva, feber, krämpor, frossa, huvudvärk förväntas isolera sig från omvärlden med motivering att de bär på något som potentiellt 'kan döda andra' är något vi anser är skadligt för folkhälsan i förlängningen.
Vi ifrågasätter även rimligheten i att förbjuda familjemedlemmar att sitta bredvid varandra på serveringsställen och bord, varför människor blir hysteriska av att se folk samlas utomhus där det finns gott om frisk luft i omlopp och gott om avstånd, men ingen säger något om antal resenärer eller trängsel i kollektivtrafik och affärer.
Vi belyser absurditeten i att människor arresteras utomlands på öppna stränder och promenadstråk med obegränsade ytor och till och med i tryggheten i sina egna hem! Att medborgare utomlands förbjuds sitta på parkbänkar och uppmanas att vara i konstant rörelse och ej får stanna upp. Men de får gå in i affärer tillsammans med hundratals andra utan polispådrag och förföljelse. Den nya svenska pandemilagen kan komma att ge staten sådana befogenheter att begränsa vår rörelsefrihet i just parker och på stränder.
McDonalds håller öppet, men gym och badhus får gärna stängas? Bra för folkhälsan!
Bibliotek får gärna stängas. Men Systembolaget (och ökad alkoholkonsumtion) får däremot hålla öppet? Bra för folkhälsan!
Bibliotek och kyrkor är platser som hemlösa ofta vänder sig till för att ha en trygg plats att värma upp sig i. Att stänga dessa ökar isåfall trängseln på tågstationer och andra mötesplatser. Att begränsa inträde till kyrkor och bibliotek känns därför nästan strategiskt avsiktligt?
Vi är trötta på ologiska och motsägelsefulla rekommendationer.
Vi ifrågasätter rimligheten i att familjer, släkt och anhöriga ovärdigt begränsas i antal närvarande deltagare på begravningar i en tid i sorg (till och med utomhus!) medan hundratals får trängas på bussar och tåg och köpcentrum dagligen utan några invändningar.
Vi vill belysa att småföretagare och hårt arbetande går i konkurs och blir arbetslösa medan jättebolagen gör miljon- och miljardvinster. Medan vi ska vara rädda för att handla i vår lokala handel så gör megabolagen vinster. Våra samhällen bryts sakta ner medan en liten andel maktgalna skor sig stenrika på dessa restriktioner. Restriktionerna har gjort mer skada än nytta. Medan restriktionerna var tänkt att avlasta vården så belastas nu vården istället av ökad alkoholism, missbruk, självskador, våld och sjukdomar som inte blivit screenade i tid. Tandvård som kräver mer omfattande behandling pga längre väntetider. Vi anser att restriktionerna måste stå i proportion till vad och vem vi försöker rädda. Vi skapar ohälsa i hälsans namn. Våra äldre lever och dör i och av ensamhet i deras sista tid i livet. De ska tydligen skyddas till döds.
Barn och unga, skolelever med alla olika behov av stöd tvingas studera på distans hemifrån vilket kraftigt begränsar närkontakt och studiero. Att ta till sig undervisning via datorn kan inte mätas med den kontakt elever får till sina lärare i klassrummen. Barnen är de som kommer få leva med detta längst. Att dessutom hindra föräldrar och vårdnadshavare från att beträda skolans lokaler vid lämning och hämtning kan ses som en säkerhetsrisk då det ofta är tack vare vårdnadshavares närvaro som barns sinnesstämning kan upptäckas om något inte står rätt till i skolan, exempelvis mobbing.
Vi ifrågasätter och belyser svensk media (och internationell media) för deras obevekliga dygnet-runt rapportering med syfte att skrämma upp och stressa medborgare. Men istället anklagas vi för att skrämma upp, vilket är skrattretande, då detta är vad svensk media hållt på med under en lång tid nu. Det enda vi egentligen vill är att belysa inkonsistensen mellan mediarapporteringen och det som faktiskt pågår ute i samhället. Det är lätt att kategorisera oss som en grupp "konspirationsteoretiker" men om folk tar sin tid att lyssna och läsa på varför vi ifrågasätter den enda berättelsen som tillåts på TV så skulle de förstå att det finns fler sidor av ett mynt än endast ett. Vi skulle gärna vilja berätta hur vi ser på WHO och dess sponsorer, berätta och visa vad virologer och läkare i Europa och andra håll i världen har att säga, men det kräver ett nyfiket öra och måtta av tålamod.
Vi ifrågasätter uppmaningarna: "handla med omtanke" och "håll er trygga". Vi ifrågasätter varför vi behöver "trygghetsvärdar" inne i matbutikerna när vi går och handlar när vi samtidigt känner otrygghet all annanstans i samhället. Med ökad polarisering, fientlighet, inställda operationer och vårdbesök, ständig ovisshet som leder till kronisk stress, begränsad rörlighet, nekade att besöka och umgås med våra familjemedlemmar, ökad våld i hemmet, isolering och ensamhet. Små barn och unga som går miste om kroppskontakt och umgänge, något som är väsentligt för deras känslomässiga utveckling. Små bebisar som inte kan se ansiktsmimiken på deras föräldrar för att de bär munskydd när de är ute med den bakåtvända barnvagnen riktad mot föräldern! Och nu ser vi även polisvåld.
Varför ska vi ha påkostade plexiglas överallt, samtidigt som vi får klämma på frukten och andra råvaror helt obehindrat i olika affärer?
Det finns svenskar som knappt vågat lämnat sina hem på nästan ett års tid på grund av medias och regeringens fullskaliga skräckkampanj. Men ni anser att vi är FARLIGA och SKADLIGA? Vilka är det som egentligen skräms och orsakar skada, undrar vi?
Vi förespråkar också valfrihet och att INGEN ska mobbas till att ta ett vaccin som de känner tveksamheter till, skapat av vaccintillverkare med total ansvarsfrihet. Vi anser att informationskampanjerna som marknadsförs är vinklade. Vi förespråkar en öppnare debatt än den enda som just nu tillåts att synas och höras gällande vaccinets snabba framtagenhet och "effektivitet". Endast positiva budskap får uppmärksammas och biverkningar beskrivs i ordalag som "milda" och svåra komplikationer som "mycket sällsynta". Vaccinet började testas på testpersoner redan efter bara 3 månader efter virusets begynnelse och data världen över visar på många allvarliga biverkningar och då inte bara ömhet i armen och lite huvudvärk. Dessa är individer vars vaccinupplevelser förringas.
Vi blir ständigt motarbetade med att vi inte tar in "verkligheten" och inte lyssnar på motståndarnas perspektiv trots att det är det enda vi gjort i ett års tid nu. Vi har lyssnat på er media. Era nyheter. Er propaganda. Erat perspektiv. Era argument. Era glåpord. I ett års tid nu.
När tänker ni lyssna på vårat? Vi har också rätt att komma till tals. Förutsatt att vi faktiskt bor och lever i en demokrati med yttrandefrihet.
Sist vill jag skriva till er som säger till oss: "Vilka rättigheter har ni ens förlorat? Sverige har haft milda restriktioner jämfört med andra länder!". Ja, vi kan väl börja med åsiktsfriheten. Så fort vi yttrar oss blir vi förlöjligade, censurerade, hotade och kategoriserade. Kommande vaccinpasset är ett annat exempel på hur människor kommer att värderas. Det är bara början. Det andra är att vi ser steg för steg hur restriktionerna stramas åt i likhet med länder i Europa. Vi ser hur alla länders strategier allt mer börjar likna varandras. Därför väljer vi att protestera och demonstrera redan NU för att vi är medvetna om att det kommer tillämpas fler inskränkningar likt andra länder. Därför säger vi stopp, det räcker."

1 ingmarie:

skriven

Mycket bra! Är också med i den gruppen och tycker det är så skönt att veta att man inte är ensam!

2 Sandra (sandifighter):

skriven

Oh så bra skrivet det var. Alla hatinlägg gör mig alldeles förvånad på sociala medier. Bara för att man inte vill ta vaccinet så ska man portas från vård och ev dö på kuppen. Nä, vi har alla rätt att göra vaf vi vill med våra kroppar. Jag kommer definitivt inte tvinga min spruträdda dotter till vaccinet så hon ev får pts. Nä! Här håller vi med i texten, om man ens törs säga det högt.

3 Ulrika:

skriven

Så trött på det här gnället om att yttrandefriheten kränks så fort ni vetenskapsallergiker möter motstånd. Många verkar tro att så fort någon protesterar mot en åsikt så kränks yttrandefriheten. Så är det inte. Man får ha vilka åsikter man vill men man kan aldrig kräva att inte bli kritiserad för dem. Framför man en åsikt får man också vara beredd att försvara dem, det ingår också i yttrandefriheten.

En annan kanske ändå vanligare missuppfattning är att man bli utsatt för ”censur” om någon väljer att inte ge dig en plattform att uttrycka dina åsikter på, t ex tidningen som inte publicerar din debattartikel, Facebookinlägg som tas bort eller boken som inte säljs i vissa bokhandlar. Censur är en förhandsgranskning från statens sida och/eller när en åsikt uttryckligen är förbjuden eller klart felaktig. Om du vill ägna din tid och energi åt att tycka samhällsprioriteringar är fel, att vårdsiffrorna ljuger, att läkemedelsindustrin har en dold agenda eller att vaccinet innehåller ett dolt chip som kommer att göra att du kontrolleras av 5G-master får du gärna tro och tycka det. Du hamnar ju inte i fängelse för det men du kan aldrig kräva att du inte bli oemotsagd eller att andra sprider dessa åsikter åt dig, det får du göra själv.

Det gäller dessutom att veta vilken kontext och sammanhang man befinner sig i. Som vårdpersonal är det kanske inte helt okej att sprida antivaccinpropaganda eller påstå att allvarligheten kring Covid är överdriven. Flera regioner har redan gått ut med att det är aktuellt med omplacering av medarbetare som inte tar vaccin och som arbetar med patienter som har stor risk för svårt sjukdom och som själva inte kan ta vaccin. Mycket bra!

Svar: Jag är definitivt inte allergisk mot vetenskap. Tvärtom, jag har baserat mina ståndpunkter på vetenskap och och inte Sveriges dagspress. Appropå vetenskap finns det inga studier än så länge som stöder att lockdowns är den rätta vägen att gå. Tvärtom visar det snarare att det skadar mer än det hjälper.
Var har du fått det i från att regioner planerar att omplacera ovaccinerad personal? Jag hittar inget stöd för det påståendet. Det finns inget krav på det från myndigheters sida. Det finns heller inga belägg än så länge för att man som ovaccinerad inte sprider smitta.

Källa: https://skr.se/covid19ochdetnyacoronaviruset/halsoochsjukvard/vaccineringcovid19/fragorochsvarvaccinering.35623.html#5.23d82e617701c0026321739,5.23d82e617701c0026321921,5.23d82e617701c0026321a67,5.1e2e076a177b2482da03284d,5.2672a455177eea36495ad6d2,5.47e5b952177449c0feb3ef86

Biten med 5G och chip i vaccinet tänker jag inte ens bemöta för det är så urbota korkat och inget jag tror på.
Hanna

4 Hanna:

skriven

+ 1 på Ulrika

5 Linnéa:

skriven

I regionen där jag arbetar (Västmanland) gick man i fredags ut med att det kan bli aktuellt med omplacering om man inte vaccinerar sig

Kommentera här: