Vara ett föredöme

Det har varit så kallt den här veckan. I förrgår gjorde jag misstaget att inte ha dubbla brallor och mina ben var som två isbitar när jag kom hem. Samma sak idag dock fast jag hade dubbla brallor. Jag är verkligen inte van vid att det är riktig vinter. Min jacka är bra, det stora problemet är benen. Men jag klagar inte. Idag har det varit strålande sol. Hur underbart är inte det!
Jag skrev igår om att jag inte vill vaccinera mig. En kommentar handlade om att tänka på sina patienter och skydda dom genom vaccinering. Eftersom man är vårdpersonal ska man föregå med gott exempel. Jag tänker dock att man kan göra andra saker för att tänka på sina medmänniskor i coronapandemin än genom vaccinering. Man kan undvika shopping på stan, fika med familj/vänner och restaurangbesökhålla  Jag har gjort två undantag i vinter vad gäller social distansering (vänner) och det var att jag träffade S för en promenad utomhus och samma sak med J och träningspassen. Också de utomhus och med avstånd. Jag träffar knappt mina föräldrar, vi träffades en sväng när barnen fyllde år och en sväng vid jul. Samma sak då med avstånd. Jag har inte kramat min mamma och pappa på ett år. Jag gör allt jag kan för att inte bidra till mer smittspridning än vad det redan är i samhället. Jag skyddar patienterna med att vara extremt noggrann med basala hygienrutiner. Som vårdpersonal, Josefine, så är du såklart väl medveten om vikten av basala hygienrutiner, hur det genomsyrar allt vårdarbete och är den enskilt viktigaste faktorn för att minska risken för smittspridning.
En annan kommentar handlade om en region där de funderar på att hindra ovaccinerad personal från att delta i externa utbildningar och konferenser. Eftersom det inte är lag på att vaccinera sig, kan man inte bli tvingad till det. Är det då verkligen lagligt att ta till åtgärder som indirekt tvingar den som inte vill vaccinera sig att göra det. Var är det etiskt korrekta i det?
Nej nu ska jag springa av mig lite irritation. Senare är tanken att jag ska köra pilates live på Facebook och sedan är det planering inför årets fortbildningar som gäller. Också det online. 

1 Också en Hanna:

skriven

Jag jobbar också inom vården (kirurgen) och vi fick veta igår när vi hade apt att det diskuteras inom SKR hur det ska hanteras med personal som inte vill vaccinera sig, att det inte några nationella rekommendationer eller direkt än och man har inte rätt att avskeda någon som inte vill vaccinera dig men att arbetsgivare har rätt att omplacera personal som jobbar med väldigt sköra patienter typ på neo eller cancerpatienter

Svar: Jag tycker att det är fel. Det strider mot rätten att få välja om man vill vaccinera sig eller inte. Sen blir det också en orimlig press på den som av olika anledningar tvekar. Att man inte gör det för att man vill utan för att samhället kräver det och det är fel! Låt den som vill vaccinera sig göra det och låt den som inte vill slippa. Så tycker jag!
Hanna

2 ingmarie:

skriven

Du ÄR ett föredöme som står upp för dig själv! Folk verkar inte ha förstått att man kan både smitta och smittas trots vaccinet.
Det är olagligt att tvinga någon till ex att vaccinera sig liksom att diskriminera någon pga att hen inte tagit.
Här är en bra länk:
https://www.quotidianosanita.it/allegati/allegato3318432.pdf?fbclid=IwAR1dldg5ZAW8xnP4AMgl0uXW5DcQiWCVsj6AZKRl6eThgvaKPMWTe6FhgjI

Svar: Tack Ingmarie! Både för stöd och för länken. Jag ska läsa den.
Hanna

3 Viola:

skriven

jag hoppas verkligen regioner och kommuner kommer med direktiv för vad som gäller för vårdpersonal som inte vill ha vaccin. jag skulle inte vilja ha vård av någon som inte har vaccinerat sig och jag skulle inte heller tycka att det känns bra att jobba med kollegor som inte har gjort det

Svar: Men hur ställer du dig till att man kan sprida smitta även som vaccinerad? Skillnaden är ju att man själv inte blir lika sjuk om man är vaccinerad. Så den största vinsten blir ju för dig själv och inte de du möter. Hur ska du kontrollera personal du möter, ska du fråga varje person som kommer in om hen är vaccinerad?
Hanna

4 Blondina:

skriven

Upp till var och en hur man ska göra ang vaccinet man är ingen dålig människa om man inte vill - herregud va folk ska tjata om vaccinet och coronan - har man glömt att leva nu pga detta? De ska kastas skit på folk som väljer att inte vaccinera sig och skapa drama skri. Äsch kör du ditt race :) Mysigt förresten med en promenad - vi hade skönt ute, bara -7 kändes typ som plusgrader

5 Lovisa:

skriven

Sjukligt trött på alla vaccinmotståndare och blir mörkrädd när vissa av dem jobbar inom vården. Vaccinmotståndare finns med på WHO’s lista om de tio största hoten mot världshälsan och i de allra flesta är jag övertygad om att dessa vetenskapsallergiker helt enkelt inte har tillräckligt med intelligens för att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Tror inte en blir särskilt populär om man blir så allvarligt sjuk i Covid-19 att man behöver sjukvårdsvård, kanske rentav intensivvård och det visar sig att man valt att inte vaccinera sig.

Svar: Din människosyn och syn på oliktänkande är skrämmande! Var är respekten för att vi resonerar olika och vill olika saker. Det är många som är pålästa och grundar sitt beslut på fakta och inte en allmän hysteri. Det är just såna här kommentarer som din som gör mig mörkrädd och som jag syftar på i mina inlägg!
Jag är inte emot vaccinering. Men jag är emot sättet som de som inte vill vaccinera sig blir bemötta på. (Typ som din kommentar). Jag är för rätten att få välja själv och inte bli dömd för det!
Hanna

6 IVA-undersköterska:

skriven

+ 1 på Lovisas kommentar och så tror jag vi alla som jobbat på Covid-IVA under året känner.

Svar: Du har samma usla människosyn hör jag.
Hanna

7 Anonym:

skriven

Skickar ett hjärta för allas rätt att tycka olika utan att dömma någon. /Helena

Svar: Tack Helena! <3
Hanna

Kommentera här: