En sockerfri vecka

Då är det dags för vecka 3 i min utmaning. Hur har det gått för dig? Visst var det kul att träna pilates i förra veckan.... Fortsätt gärna med det den här veckan också så har du en core av stål snart! Den här veckan tänkte jag att vi skulle ta det lite lugnare. Nämligen ta en sockerfri vecka, framförallt godis och snask. Men ta också en vecka till att verkligen sätta dig in i hur mycket socker det är i maten i affären. Du kommer bli chockad. I den ketchup som vi köper hem är det tre sorters socker. Värt att veta är att modifierad majsstärkelse är socker, att tillsatt fruktos är något av det värsta i sockerväg då det inte kan brytas ner utan samlas i levern. Jag tänkte förut att endast alkohol kan ge fettlever men för mycket fruktos ger också fettlever.
Se upp med det nyckelhålsmärkta, det som har dragits ner på i nyckelhålsmärkta produkter är inte sockret utan fett.
Om du bloggar om utmaningen, glöm inte länka till mig. Använd också gärna #Hannasutmaning på instagram så fler kan hitta upptäcka utmaningen.

Uppdaterat 20/1 14:20
Jag fick en kommentar om nyckelhålsmärkningen och jag står fast vid att jag inte anser det vara ett bra alternativ. Särskilt eftersom Livsmedelsverket fortfarande rekommenderar att man ska dra ner på det mättade fettet. Ett fett som det i den nyaste forskningen visat att det i.n.t.e ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den dagen Livsmedelsverket uppdaterar sina kostråd efter modern forskning kanske jag kan börja ta kostråden på allvar.
1 Paulina:

skriven

Ja, det är socker i det mesta. Jag har blivit av med mitt sockerberoende. Men det tog ca ett år, så det går inte på en natt. Bara att hålla i 😄

2 Jenny:

skriven

En nyckelhålsmärkning innebär inte alls att det bara har dragits ned på fett. Nyckelhålets regler gäller för såväl socker som salt, kostfibrer, fullkorn och typ av fett. Nyckelhålsmärkta produkter får dessutom inte innehålla sötningsmedel, växtsteroler och högst 2 procent industriellt framställda transfetter.

Tycker att det nog ändå med största sannolikhet får anses som sunt att välja nyckelhålsmärkta produkter. Känns som att Livsmedelsverket nog är de som man ska lita på

Svar: Jag gick in och kollade rekommendationerna och jag anser fortfarande att det är för mycket tillsatt socker i produkterna. Dessutom är det farligare med för lite salt än för mycket. Livsmedelsverkets rekommendationer är de sista jag skulle lita på iallafall.
Tack för din kommentar och ha en härlig dag!
Hanna

3 Amanda :

skriven

I bland tror jag inte att man förstår hur mycket socker det är i mat man köper hem i från affären 😊

4 Therese:

skriven

Bra att ni har denna utmaning bra att det går bra för dig och alla andra =) jag har suketter i mitt kaffe och jag försöker inte ära bulle och bakar jag så gör jag med suketter strö eller va det heter

5 Liw:

skriven

Jag har sockerfritt någon vecka då och då när det blir för mycket choklad. 😊 Det är min svaghet. Vanligt godis eller ljus choklad kan jag leva utan men inte den mörka. Man får utmana sig själv lite då och då på olika saker. Får hitta det man vill förbättra/rensas på 👍

6 Elin:

skriven

Det är sjukt egentligen hur mycket socker det är i saker & ting för att det tydligen "ska smaka gott". Finns saker som är sockerfria som är goda men inte så vanligt tyvärr. Eller det känns inte så i alla fall

7 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

skriven

Intressant det där med nyckelhålsmärkning. Förr följde jag aldrig det, sedan så sa dietisten på ätstörningsenheten att jag borde äta så. Nu blir jag återigen skeptisk? Jag tillhör dem som tror att det är bättre med 3% mjölk framför lättmjölk och liknade. Nu tror jag att jag ska skippa nyckelhålsmärkt igen :).

8 Dessi:

skriven

Du är så vis! :) Håller med dig till fullo ang nyckelhålsmärkningen. Är glad att jag hittade LCHF för ett gäng år sedan, och även om jag inte äter LCHF idag så har alla självstudier ang kost och näring gjort att jag idag kan göra medvetna val :)

9 nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Kul med olika utmaningar! Jag kör en januari utan godis & snask, vilket känns ganska stort då jag är en liten godisråtta men allt går ju om man bara vill :)

Kommentera här: