Varför inte vegetarian?
Det här inlägget hade jag tidsinställt. Men så fick jag frågan i mitt inlägg "Önskefredag" om hur jag ser på vegetarisk/vegansk kost så jag skrev om det en aning. Jag tror på vegetarisk kost ihop med animalier. Sett till mycket fakta jag fått reda på så är vegan det sämsta man kan vara rent hormonellt. Sen finns det såklart de som mår bättre på vegetarisk/vegansk kost. Men att förespråka att alla ska äta mat enbart från växtriket, det tror jag inte på. På samma sätt som jag inte tror att keto är för alla. LCHF är för alla men inte den striktaste varianten. Så jag kommer aldrig bli vegetarian och jag rekommenderar ingen det heller.
Den här texten har jag snott från Anna Hallén Buitenhuis facebooksida. Hon skriver dels en blogg och så har hon sin sida på Facebook där hon ifrågasätter moderna företeelser som tex att inte ha några problem att som läkare skriva ut läkemedel men absolut inte kunna rekommendera en kostförändring trots all evidens som finns.
"Varför mår de som går över till vegetarisk/vegansk kost så bra?
Jo, de föder och göder sina bakterier i tjocktarmen.
De stödjer levern med (nästan) allt den behöver för att avgifta kroppen. De stödjer och hjälper njurarna med sina arbetsuppgifter. De äter en massa vatten vilket är supernyttigt.
Kroppen tackar och bugar. Och de mår initialt toppen.
MEN!
De överbelastar kroppen med oxalater.
De saknar byggstenar såsom glycin, kollagen, EPA & DHA.
Tyvärr är människan ett av de tåligaste djuren på jorden så det tar tid innan kroppen inte orkar kompensera för detta.
Vad kommer då sen?
Inflammation, ledvärk, hjärndimma och diffus värk.
Varför mår de som går över till carnivore så bra?
Jo, de slipper de belastande oxalaterna och alla lektiner (växtgifter). Och inflammationerna minskar. De fylls av ketonkroppar som skapar värkfrihet, ohunger & eufori. De äter rätt omega 3, kollagen och massa nyttiga fetter.
MEN!
De överbelastar kroppen med homosytein.
De saknar vitamin C, B9 och den så viktiga bakterimaten.
Vad kommer då sen?
Inflammation, hjärndimma och blodproppar.
Tyvärr är människan ett av de tåligaste djuren på jorden så det tar tid innan kroppen inte orkar kompensera för detta.
Vi är skapta för blandmat. Du äter som du vill. Bara du du vet vad du väljer så att du väljer och inte bara följer med en trend.
Varför är människan en blandätare?
Vi har tänder och käkar för vegetabilier. Och vi är beroende av vitamin C och fibrer.
Men vi har för kort tunntarm för att vara vegetarianer. Vi är så dåliga på att vara vegetarianer så vi kan inte ens äta gräs.
Vi har en sur magsäck och en tarm gjord för näringsrik kost. Proteiner är näringsrikt och behöver sur magsyra. Och vi är beroende av kollagen och rätt omega 3.
Men vi behöver B9, C och fibrer. Vi är dåliga på att vara carnivore för vi kan inte bygga dessa själv.
Vi behöver båda. Vi är blandätare.
Det vi inte är ,är allätare. Vi ska inte äta spannmål, mejerier eller baljväxter. Vi ska absolut inte äta sojaprodukter. De är nya molekyler för vår kropp. de skadar vår kropp, erbjuder fel byggstenar eller triggar vårt immunförsvar till att försvara sig mot de nya molekylerna.
Ny hittepåmat som propud och spenatsmoothies är katastrof. den ena erbjuder skada (nya molekyler) och den andra erbjuder inflammation (överdos av naturliga molekyler).
Ät artegen kost, i artegen mängd och artegen form - Ät ALP!"
skriven
Det var mycket som jag inte visste och intressant information :-D Kramis