Är det verkligen nödvändigt?

Det är lätt att tänka "varför ska jag ta hand om min kropp när den som är som hälsan själv blir svårt sjuk?". 
Jag följer Elin Kjos på instagram (@elin.kjos) och jag har nämt henne vid något tillfälle tidigare här i bloggen. Häromdagen skrev hon ett inlägg på instagram om kommentarer hon fått. Jag började återigen fundera över hur väl jag tar hand om min kropp, vad behöver jag kanske egentligen göra annorlunda? Det är ett så tänkvärt inlägg från hennes sida, ett konkret exempel på hur viktigt det faktiskt är att ta hand om sig själv. Att man i längden egentligen inte kan leva ett "hejsanhoppsanliv" med mycket sitllasittade, dålig mat och mindre bra sömn. Om det funkar för den enskilde individen så är det mer ett mått av tur än att det på något sätt skulle vara hållbart. Ett bra försvar byggs upp med bra sömn, bra mat och fysisk aktivitet. Vare sig man vill eller inte så är det viktigt att ta hand om sig själv. Sjukdomar kan drabba alla men grunden är viktig! Du ska få ta del av Elins inlägg i sin helhet:
"Jag har fått en del kommentarer om att: ”Det spelar ju ingen roll om man lever hälsosamt och tränar, man kan bli sjuk ändå”.
Så är ju det tyvärr och alla kan få cancer, oavsett livsstil. Jag är ett levande exempel på det, även om min cancer är extremt ovanlig för någon i min ålder.
Men det finns många anledningar till att jag fortfarande mår såpass bra, med spridd lungcancer och snart inne på min 5:e dos med starka cellgifter. En anledning är att jag faktiskt tagit hand om min kropp och levt hälsosamt.
Det är ju NU som alla år av slit på gymmet & varenda litet öre jag lagt på den bästa tänkbara maten verkligen lönar sig.
Att jag har byggt upp en stark grund, med mycket muskelmassa har gett mig ett ovanligt bra försvar nu. Det gör att jag kan återhämta mig snabbare efter varje dos och att min kropp kan tåla mer starka behandlingar än vad de normalt kan sätta in. Det är inte ens säkert att jag hade klarat av dem om jag inte varit så stark i kroppen.
Min grund gör även att jag fortfarande orkar träna och på så sätt hålla mig stark och pigg. Jag vet att det ger mig väldigt bra förutsättningar framåt och det är en stor drivkraft till att fortsätta hålla igång även nu.
Jag kan inte styra det som händer i kroppen (med metastaser osv) och jag kommer ju aldrig bli frisk från min cancer av att lyfta tungt i gymmet och äta ekologiska grönsaker. Det vet jag.
Men jag vet att de aktiva val som jag gör kring kost och träning varje dag kan hålla mig stark längre och på så sätt ge mig mer tid. Det är det som verkligen behövs nu. MER TID.
Därför kommer jag fortsätta göra bra och hälsosamma val så länge det bara går, så länge jag lever. För mig finns inget annat alternativ."
 Citerad text: Elin Kjos
1 Marie:

skriven

Så sant och så starkt

2 Pärla :

skriven

Jag är nog en sådan som för inte så länge sedan hade kunnat skriva något sådant. Men hon har ju helt rätt, när/om vi väl blir allvarligt sjuka så spelar ju grundhälsan stor roll i hur vi klarar av att fightas.

3 corkystyle:

skriven

Så bra skrivet och det visar verkligen att det lönar sig på flera sätt att ta hand om sin kropp.

4 Therese Carlsson:

skriven

Följer henne jag med 😊 tycker hon är en riktig kämpe och mångas förebild 😊

5 nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Men wow så bra skrivet! Vilken inspiration hon är och ett sådant viktigt ämne! Tycker alla skolor & arbeten borde ha mer träning på sina scheman för allas välmående!

6 Madde:

skriven

Det är så sant. Precis som du skriver, alla kan bli sjuka, men man kanske klarar det bättre om man har en bra grund att stå på.Det tråkigaste är då jag ser någon bara ge upp.

7 Sandra Jönsson:

skriven

Ja, det är ett tänkvärt inlägg. 💖

Inte för att det på något sätt kan jämföras med cancer, så tränar jag också för bättre hälsa. Jag har kronisk smärta och för mig är rörelse a och o för att kunna må något sånär bra. Det har tagit många år att hitta rätt träningsformer för min kropp, men nu är jag väldigt glad att jag provat så många olika saker inom träning och motion. I tonåren trodde jag aldrig att jag skulle kunna gilla qigong eller vattenträning, men nu finns det nästan ingen känsla som väger upp hur mycket bättre jag kan må efter sådana pass, som exempel på saker jag tränar i perioder.

Kommentera här: