Svar på kommentar

Ikväll tänkte jag blogga om min dag med familjen. Men det inlägget får vänta för istället ska jag svara på en lång kommentar som jag fick på morgonens inlägg.
"Men alltså egentligen- tycker du inte att PT-Fia träffar precis rätt? Har läst din blogg ett ganska bra tag nu och det verkar ju som att du dels inte mår bra av att äta ketogent, du skriver ju ofta att du känner dig trött och energilös när du har ätit så och du orkar ju t ex inte springa när du äter så. Dessutom precis som PT-Fia skriver så är det svårt att upprätthålla en så strikt diet och det måste du ju även hålla med om att du har haft svårt att göra?

Inget illa menat alls men vad vill du egentligen uppnå med att äta ketogent? Mår du verkligen bättre det och är det värt de uppoffringar som krävs? Vinsten kontra nyttan.

Måste också tillägga att oavsett vad förespråkarna av ketogen kost säger så är ketoner ALDRIG någonting som är positivt för kroppen. Att försätta kroppen i acidotiskt tillstånd oavsett om det är avsiktligt eller inte kan aldrig medföra någonting än katabola effekter och försvårar såväl proteinsyntes som citronsyracykeln. Många av våra diabetespatienter (är sjuksköterska) har funderingar kring ketogen kost och om det kan vara positivt för deras diabetes och våra läkare och dietister avråder alltid å det starkaste att de ska prova det, just för det aldrig medföra positiva effekter att rubba kroppens pH-värde och även till viss del för den abnormt stora mängden intag av mättat fett som dieten förspråkar. Vi vet ju sedan lång tid tillbaka att mättat fett inte är positivt i ett hälsoperspektiv. Vi vet att det leder till högt. kolesterol och därigenom till hjärt-kärlsjukdomar. Det finns ingen vetenskaplig forskning som visat på motsatsen.

Så om du har som mål att bli piggare och starkare så tycker jag att du på allvar ska sätta dig in i vad ett ketogent tillstånd innebär för kroppsfunktionerna och läsa relevant och vetenskaplig (och då menar jag inte böcker skrivna av förespråkare som bara vill tjäna pengar utan vetenskapliga artiklarna i renommerade vetenskapliga tidskrifter) forskning kring vilka (ofta allvarliga) konsekvenser det faktiskt innebär att försätta kroppen i ketogent tillstånd ÄVEN om det är självframkallat."
 
Hej Anna! Tack för din långa och tänkvärda kommentar. Jag är väl påläst om ketogen kost, jag funderade över ett år innan jag beslutade mig för att testa och ge det chansen. Jag kanske har varit otydlig men dessa är anledningarna till att jag är trött.
- sover för dåligt, går och lägger mig för sent i förhållande till tiden jag går upp för att komma i tid till jobbet.
- intensiv period på jobbet med nya vikarier, ensam med medicindelegering och mycket ansvar. Det sliter. Särskilt när det varit så under det senaste året i perioder.
- Studier + jobb + barn + fotboll (klart man blir trött.
Det intressanta är att jag är precis lika trött under de perioder som jag inte äter ketogen kost som när jag kör strikt = relaterat till min livssituation, inte specifikt kosten.  Den ketogena kosten har aldrig varit problemet i vardagen. Innan musklerna är vana vid att använda ketoner som energi är det tufft att springa. När kroppen sen vant sig blir det istället tvärtom, att man har mer uthållighet eftersom att energin egentligen aldrig kan ta slut.
Angående det acidotiska tillstånd du pratar om så kan man bara hamna i ketoacidos om man är a: antingen diabetiker eller alkolist. Ketoacidos innebär höga ketoner och högt blodsocker samtidigt. När man äter ketogen kost som frisk kan man omöjligt få det höga blodsocker (runt 13-15mmol) som krävs eller ketoner över 10 som också är ett kriterium för ketoacidos. HÄR kan du läsa mer om just ketoacidos.
Den stora svårigheten med ketogen kost är att i längden orka vara så discplinerad som krävs för att ställa om kroppen till fettdrift. Däremot när man kommit dit så är det definitivt värt det. Dessa är fördelarna:
"Ketoner motverkar sjukdomar, allt från förkylningar, värk och psykiska sjukdomar till alzheimers och cancer.
Ketoner motverkar åldrandet.
Ketoner ger fantastisk energi, ökat fokus och ökad motivation.
Ketoner motverkar sug.
Dessutom främjar ketoadaption tillgång till att lätt bränna kroppsfett, möjlighet att förbättra allergier, bättre hormonbalans, bättre hud, bättre humör och bättre hälsa överhuvudtaget." Citat Keto by Annelie
Angående forskning så finns det material ända från 1920-talet kring ketogen kost. Om man vill så finns det hur mycket forskning som helst om ketogen kost och hur det kan hjälpa vid sjukdomar som alzheimer, parkinson, diabetes och olika reumatologiska sjukdomar. Jag litar på de personer som jag vet har satt sig in i forskning, biologi och verkligen använt sig själv som "försökskanin". Martina till exempel är inte någon lekman utan har lång erfarenhet kring ketogen kost och jobbar med att granska vetenskapliga artiklar och doktorerar nu på Linköpings universitet.
Vad jag vill få ut av att ketogen kost? Jag vill bara hitta en balans i min kropp. Jag tröttnade på min mage som är så tråkig, jag behövde testa något annat. Sen blir jag väldigt lockad av tanken på att ha en energi som inte tar slut, att bli mindre sjukdomsbenägen och minska inflammationen i kroppen. Intressant det där hur det kan vara sådant ramaskri att välja äta mycket mättat fett, ett fett som är naturligt för kroppen till skillnad från tillsatt socker som orsakar fetma, diabetes och andra sjukdomar. Det finns det också forskning på. Jag tycker att fokuset på att diskvalificera LCHF/ketogen kost är helt galet. Effekterna av för mycket socker ser vi redan överrallt omkring oss och det tror jag på sikt är farligare än att någon väljer att använda ketoner som energikälla istället. Visste du att bebisar föds i ketos till exempel? I studier har man också sett att de här folkslagen som äter mycket mättat fett och animaliskt protein inte har samma välfärdssjukdomar som vi i väst har. Men nu slutar jag här innan det här inlägget blir alldeles för långt.
 

1 A:

skriven

Intressant! Jag har läst en hel del om keto-dieten på sistone, då jag vill gå ner lite i vikt, men har insett att det inte är något jag vågar mig på riktigt. Dels pga att den är så strikt, dels pga att man får läsa en hel del negativt också. Svårt att avgöra då hur bra det egentligen är. Fortsätter istället med att räkna kalorier (lite på en höft) och försöka motionera så gott det går.

Svar: Tycker du gör rätt i att inte vilja testa ketogen kost i det syftet.
Hanna

2 Diana Saelöen:

skriven

Vilket bra svar du skrev. Själv har jag läst om jetongen kost och insett att det inte är något för mig men jag kan ju inte avgöra om det kanske passar någon annan så jag påpekar inte mina åsikter om Jag inte blir ombedd att framföra den

3 Therese Carlsson :

skriven

Ja man blir trött om man är ensam som ger medicin på jobbet och den man inte jobbar med har delicering det tar på krafterna och sen pluggar ju du med så bara det tar. Det är inte så konstigt att du är trött

4 Mina :

skriven

Känns som att du har bra koll på din kost. Intressant att få läsa om ditt val av den och även mer om den. Viktigt att man gör det som passar en själv ❤

5 Amanda (Swedish Passport):

skriven

Riktigt intressant läsning! Finns ju verkligen så himla många sätt att se på saker och ting och det viktiga är trots allt att hitta något som fungerar för än själv :)

6 sandifighter:

skriven

Jag tänker ofta på varför folk ens ska tala om för en hur man ska äta, jag vet inte hur många gånger jag fått höra att lchf är farligt, så mycket fett är inte bra för kroppen osv. Nu vräker jag inte ens fett över mig utan håller det ändå på ganska normal nivå. Det finns så mycket folk som ska tala om att man äter dåligt när de själva äter det gömda sockret, det som skapar tillväxt av olika sjukdomar och bakterier. Nu hamnade jag lite utanför syftet, men jag är så trött på att man måste försvara sin kost. Alla äter som de vill ❤❤

Svar: Ja det undrar jag också. Jag talar inte om för någon annan om det som jag tycker är dåligt. Om de inte själva tar upp det och frågar. Jag kan garantera att inte en kotte hade lagt sig i om jag äter godis flera gånger i veckan eller om jag inte tränar. Det ska bli intressant att se hur tongångarna kommer vara om tio år när man ser effekterna mer och också hunnit forska mer på det.
Hanna

7 Kamilla:

skriven

Jag är lite usel på vad de olika kosterna ska göra och gör för kroppen. Min åsikt är att alla får göra som de vill och gör säkert så ocksås så länge man själv mår bra av det

8 Sara:

skriven

Jag tycker det är väldigt intressant att läsa din blogg för att lära mig mer om just detta med keto osv! Jag tycker att jag har fått en helt annan syn på det nu än jag hade innan och ditt svar tyckte jag var riktigt bra för det innehöll en hel del bra fakta :)

9 Linda:

skriven

Finns normoglykem/euglykem ketoacidos också vilket främst drabbar diabetiker (även typ II) men som också har påvisats hos personer med allvarliga ätstörningar (svältinducerad ketoacidos) och de som följer en strikt LCHF/ketogen kost.

Svar: Nu har jag läst på om de tillstånden du beskriver här och båda tillstånden kräver fortfarande HÖGT blodsocker vilket man omöjligt kan få på lågkolhydratkost. Dessutom är det framförallt när man är diabetiker som ketoacidos uppkommer. Man måste också ha insulinbrist. Så för mig som frisk är det ingen fara att äta ketogen kost. Kött, fisk, ägg, smör, olivolja och animaliska fetter samt bra grönsaker är betydligt bättre än gluten och processat.
Hanna

Kommentera här: