Hanna

Tips: att komma igång med träning
Pärla frågade i min frågestund om mina tips för att komma igång med träning när det går tungt. Jag tyckte det var bättre att skriva ett helt eget inlägg på ämnet istället för i inlägget med frågorna.
Jag kom att tänka på hur det var när jag började löpträna. De första rundorna som sprangs i ett spår i skogen, nämligen den runda där vi sprang löptest. När jag började döma fotboll så var inte löptestet uppbyggt på intervaller som det är idag utan man skulle springa 2,2 kilometer på max 12 minuter. Mycket av min löpträning där i början förlas till just det spåret. Minns särskilt ett träningstillfälle då vi joggade riktigt långsamt och jag bara klagade på hur ont jag hade överrallt, att jag inte kunde andas och bara ville gå hem. Att Rickard inte tröttnade på mig och gick hem är ett underverk. Men åter till tipsen. Det bästa tycker jag är att:
  1. Bestämma sig för att nu kör jag! Boka in träningstillfällena i almenackan. Har du en kompis som tycker om att träna? Boka dejter med hen. Det är lättare att motivera sig och komma iväg om man vet att någon väntar.
  2. Gå inte ut för hårt och med för stora mål.  För en person som inte har etablerade träningsvanor kan det vara svårt att gå från att inte träna till att sätta press på sig att göra det fyra dagar i veckan. Sätt en målsättning som är realistisk.
  3.  Är det aptråkigt att lyfta skrot på gymmet? Om du har gymkort, bestäm dig för att testa alla pass iallafall en gång. Kanske hittar du din nya favorit.
  4. Eller är det mer din grej att köra pass hemma? Men testa youtube. Det finns en uppsjö av roliga pass där. Det enda som sätter begränsningarna är att veta vad man ska söka på. Du kan söka på till exempel hiitworkout (ungefär som tabataintervaller) zumba, aerobics. Ja, vad som helst egentligen. Hitta det som gör att du hittar träningsglädje.
  5. Hitta träningen i vardagen. Hoppa av bussen en hållplats tidigare, ta trapporna. Brukar du ta bilen och det inte är särskilt långt? Ställ bilen och gå istället eller cykla.
  6. Läs boken Hjärnstark. Den är perfekt att höja motivationen. Vem vill inte stärka hjärnan och minska risken att få depression men även lindra ångest. Träning är perfekt i kombination med läkemedel och så vidare men kostar ingenting. Allt som krävs är 30 minuter/3 gånger i veckan. Det räcker med promenad, men ingen "myspromenad" utan man behöver få upp flåset.
  7. Hitta ditt varför (det här borde egentligen stå först men då hade jag fått göra om inlägget) Vad är det som kan motivera dig till att träna även de dagar du inte är sjuk men inte har någon lust ändå? För min del är det löptestet och fotbollsmatcherna men också alla roliga tävlingar som jag anmäler mig till. 
Det sista jag vill skicka med är att motivation till att träna får man inte bara. Motivation är något som man skapar sig. Jag får fortfarande jobba med motivationen vissa dagar trots att jag hittat de träningsformer som passar mig. Men med härliga träningspass, endorfiner och allmänna måbrakänslor får man motivation till att fortsätta och motivation till att stå ut med de där tråkiga passen. För efter de där passen man bara vill glömma kommer passen som får en att aldrig vilja sluta träna.
 
Amanda

Så bra tipps Ska själv börja träna lite smått

Sara

Jag håller med dig om mycket. Dina två sista punkter ska jag applicera på mig själv. Meeeen tabata tror jag inte är något om man är helt otränad innan och vill komma igång när det tar emot. Speciellt inte om man har en stark kritisk röst inuti. Den blir ännu starkare om man inte klarar av en av tabata-intervallerna. Jag änvände tabata som största inflytande under fys-träningarna med mina fotbollslag. Jag vet även att en del killar som tidigare spelat lämnade laget eller valde något annat lag då de verkligen inte stod ut med just den delen. Jag tänker att det kan vara bra att introducera tabata-liknande träning som ett delmål att köra, åtminstone till en början, en gång i slutet av sin första träningsmånad och sedan någon gång då och då för att se hur mycket mer man klarar för varje gång. Tror det kan ge motivering. Är jag hemsk som anmärker nu? Det är bara min tanke kring det så klart och det var längesen jag höll på med träning av andra 3 år och 2 månader sen but who’s counting..

Svar: Tack för din feedback. Tabata var dock bara ett exempel på vad man kan hitta på Youtube. Jag skulle aldrig rekommendera en otränad person att träna tabataintervaller.
Hanna

Anonym

Vilka bra tips ❤️

Anonym

Vilka bra tips ❤️

Viktor Högnäs

Vissa dagar finns verkligen inte motivationen där! Men så viktigt att skapa sig en bra motivation och en "varför-ska-jag-göra-detta"-anledning! :)

Moa Hansson

För mig hjälpte det så himla mycket att träna tillsammans med en kompis, det gjorde träningen mycket roligare och lättare! :)

www.nouw.com/sannaevelyne

Jag håller helt med dig! Och så mycket bättre man mår när man har sina vana inne med träning :)

sofia

Tycker verkligen om alla dina tips som du ger ang träning! Man blir alltid så peppad när man har varit in på din blogg och läst om träning :)

Diana saelöen

Vilka jättebra träningstips du ger. Jättebra för mig som just kommit igång med träningen igen <3

Anna

Åh så bra tips! Detta gav mig motivation. Jag vill ju så gärna träna, men hittar alltid undanflykter. Visst jag har typ ingen tid då jag jobbar och när ja kommer hem har hand om min lillasyster, men absolut att lägga 30 min på hemma träning eller på en skön powerwalk det har jag tid för. Och jag vill verkligen ta tag i det. Vet inte varför det är så svårt för mig.

Madde

Tack för inlägget. Jag behöver komma igång, men det är så segt. Jag vet ju att jag kan, att det är enkelt, ändå klarar jag inte av det.

Sofie

Bra tips, man ska inte sätta för höga mål.

Fröken Rödlök

Vad roligt att du tar dina läsares frågor och gör ett stort inlägg om det och delar med dig av vad du kan till oss. Tack för frågan och tack för svaret =)

Daisy

Du verkar ha världens motivation för träning önska själv man hade de

Svar: Inte alltid ska jag lägga till. Vissa dagar får jag tvinga mig själv. :-)
Hanna

Pärla

Åh tack för detta inlägg, det behövdes. Jag vet att man måste kämpa för det, det kommer inte av sig självt men ibland har man svårt att hitta motivationen öht, dessa tips var guld!

Svar: Glad att du blev nöjd över tipsen! :-)
Hanna

Jennifer

Så himla bra inlägg! Tror detta kommer hjälpa många!

Therese Carlsson

Gillar och läsa om hur ni tränar och jag skulle vilja ha tiden till att träna jag med

Mirre - Sweetwords

Ja det är nog bara att bestämma sig för att köra så får man inspo så tänker jag

Sanna

Tack för alla bra tips du gett, i perioder försöker jag träna hemma och ska börja hitta tillbaka till motivation i gen.

Michelle

Jättebra tips , har själv svårt o komma igång med träningen och när jag väl är igång kan jag sätta för höga mål . Kram

Sophia W

Jättebra tips! 🙂👍

Mösstanten

Tack för de här punkterna. Något att tänka på. Att ha bestämt med någon att träna är en bra sporre.

Maria

Måste också ta tag i min träning. Började så bra och nu är motivationen borta. Men nu ska jag fixa detta. Och jag känner man kan om man vill. :)

Åsa, Mittliv-Mittval

Håller med precis om din sista punkt, har själv bloggat en del om det. Om man väntar på at mitivationen ska komma kan man nog få vänta ett helt liv. Motivation skapar man, det kommer inte bara, är jag helt övertygad om!

Sandra

Så himlans bra tips och jag håller med dig i dem alla ❤

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress