Fasta eller inte fasta?

Jag har inte berättat för dig att jag gjorde en 40timmars fasta tillsammans med Sofia (hennes ide men jag var inte sen att hänga på.) Jag har redan gjort en 27 timmarsfasta så jag vet hur kroppen reagerar. Kan tyckas lite galet att fasta så länge men det finns många dokumenterade fördelar med långtidsfastor. Man har till exempel kunnat reversera typ 2-diabetes med fasta och minskad det skadliga fettet i levern (det som kallas för fettlever vilket man kan få av för mycket fruktos). Har man problem med att känna skillnad på verklig hunger och bara sug så kan fasta hjälpa till med att lära sig att känna skillnad och få normala hungerkänslor. Det bästa om man ska fasta är att vattenfasta i tre dygn, det boostar immunförsvaret och ger kroppen en chans att rensa bland cellerna i kroppen.
Så hur gick det då?
Med fasta menar jag nu att bara dricka vatten och jag drack lite te också. I övrigt ingen mat alls.Vi började på söndag kväll och måndagen var jag ledig och roade mig med att städa Idas rum, bra distraktion. På kvällen körde jag gympapasset och mitt pilatespass. Kom hem och gick och la mig och sov. Fastan bröt jag på tisdag lunch med att äta lax och spenat. Det intressanta var att trots att jag inte ätit på så många timmar var det svårt att få mig. Det tog liksom stopp. Självklart åt jag ändå, räknade ut att jag åt typ 1700 kalorier på ett bräde...  Mat är gott, haha. Jag hade en fördel i att jag redan var i ketos när jag började fasta. Då är kroppen redan van vid att använda fett som energi och belastningen (med belastning menar jag hungerkänslor, seghet och trötthet) på kroppen blir inte lika stor då kroppen hela tiden får energi från ketonerna. Det mest intressanta var att jag verkligen varierade mellan att känna mig hungrig, inte hungrig alls och någon gång lite illamående. Rent kroppsligt kände jag mig pigg, dock lite seg i benen, särskilt när jag gick i trapporna på jobbet. 
På tisdagmorgon började jag på ketoner på 0,5 och ju längre dagen gick så steg ketonerna. Leverns produktion av ketoner fick sig en rejäl skjuts genom fastan och den har också hållt i sig. Så nu är jag i riktigt djup ketos där kroppen använder fett som energi. Men jag kommer berätta mer om den djupa ketosen och ketonerna i ett eget inlägg. Det här inlägget börjar redan bli lite långt.
Disclaimer: En följdfråga blir då om jag rekommenderar fasta och nja, det vet jag inte om jag kan eller vill göra. Det är inte farligt att fasta som frisk och jag tror absolut att vissa sjukdomar gynnas av fastor då att fasta också får ner blodsockret. (Tänker diabetes typ 2 och metabolt syndrom som är kopplat till högt blodsocker). Testar du så gör du det dock på egen risk och det är heller inget som jag tar ansvar för. Jag ger inga medicinska råd utan berättar bara om det jag testar och provar på. 

Kommentera här: