Att uttrycka sina tankar

Jag har alltid tänkt att censur inte existerar i ett fritt land som Sverige. Här får man uttrycka sina tankar, även de som är mer obekväma. Det är högt i tak och vi är toleranta. 
Men jo då, inte ens i Sverige som är ett demokratiskt land är allt tillåtet att säga. Inte på offentliga plattformar iallafall. Det ska tystas och plockas bort. Nu pratar jag inte om åsikter som kränker människor, rasistiska tankar eller annat som diskriminerar människor. Övrigt har jag tänkt i min enfald är okej. Men nej, censurens vingar breder ut sig. Tänk att jag inte ens i min privata blogg får skriva det jag tänker utan att folk tycker att jag ska hålla tyst. Nu syftar jag inte på dig som kommenterar och inte håller med. Jag tycker att vi haft bra diskussioner. 
Jag har alltid tänkt att jobb är jobb och fritid är just fritid. Privata Hanna är mer öppen kring saker ting. I mitt yrke däremot håller jag mer låg profil. Den skillnaden måste jag göra. Det skulle vara ytterst oprofessionellt att dela mina funderingar med patienter till exempel. Oavsett vad det handlar om. 
Jag finner inget stöd någonstans att arbetsgivare har rätt att hindra sina anställda från att som privatpersoner tycka till om samhälleliga fenomen. Oavsett om det är offentligt där andra ser eller inte. När jag jobbade på Kvarnbacken så hade vi medlarfrihet. Vi hade rätt att tex gå till media om det var missförhållanden. Sen föredrog såklart chefen att man tog det med henne först men just det där att de inte hade rätt att tysta någon. Det behövdes inte ska jag lägga till, du förstår poängen. 
Nej, jag kommer inte låta mig censureras, jag har all rätt att dela mina tankar. Även det som inte stämmer med den gängse uppfattningen. Jag mår dåligt av new age (tarot, healing och så vidare). Ska jag be de personerna att hålla det för sig själv för att jag inte ska må dåligt? Nej det går ju inte. Istället får jag undvika det som får mig att må dåligt. Kommer aldrig acceptera censur åt något håll.
1 Madde :

skriven

Då ska du inte läsa mitt senaste inlägg som ändå handlar om det :-) Sen har jag svårt för då det blir flummigt, Samtidigt så jobbar du inom vården och det är ju just healing det handlar om :-) Läka människor.

Svar: Fast nej, det är för mig inte samma sak. Man kan inte jämföra nyandlighet med skolmedicin
Hanna

2 Jessifri85 :

skriven

Det finns folk till allt! Folk som tycker till om saker som jsg gör & inte gör. Hur jag beter mig & inte beter mig. Hur jag tänker. Såklart alla har rett att säga vad dem tycker. Sen beror det på hur man säger saker åxå.
Bloggen är min ventil. Där skriver jag av mig. Om någon har åsikter om saker jag skriver om. Så får dem säga det snällt till mig eller hålla tyst.
Så kan man med göra. Hålla sig borta från saker som man mår dåligt av. Dels för
sig själv & andra.

Ha en bra dag! 🌸

3 Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå":

skriven

Som Jessie skrev. Det finns folk till allt. Folk som lägger sig i & ska tycka o tänka o trycka ner när en annan säger va man tycker eller har för värderingar om saker o ting. Förstår inte varför en del inte bara kan va tysta men visst folk har väl rätt i att ha en åsikt men dom behöver inte alltid skrika ut den kan jag tycka.

4 Yasmine mamma till dennis och Angelina :

skriven

Kommer heller aldrig låta mig tystas, min röst är min och jag säger vad jag tycker även om det inte passar alla. Klart du har slutat rätt att dela dina tankar. ... visst att hålla isär jobb och privat absolut ( men ingen ska få tysta dina åsikter om saker).

5 ingmarie:

skriven

Menar du att du inte får gå till pressen nu? Det låter olagligt i så fall. Visselblåsare är inte olagligt vad jag vet. Tvärtom!

jag hoppas fler människor inser vad som håller på att hända i vårt samhälle om t ex sk vaccin-pass införs. Det blir odemokratiskt och orättvist. Och då kommer vi verkligen inte få varken tycka eller tänka högt. :-(

Svar: Nej det menar jag inte. Jag har skickat ett DM till dig.
Hanna

6 Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv:

skriven

Jo nog är det allt så att man inte får tycka och tänka vad man vill i detta landerm grejen är den att man ska följa "lemmeltåget" och jag känner så ofta att vi lever i ett korrupt land där vi också har svågerpolitik och bestämt vad vi får tycka och tänka. Tydligt blev det med covid19 och vaccin som ett exempel. Obehagligt är vad det är dessutom.

7 Mirre:

skriven

Jag trycker absolut man får säga sin åsikt och uttrycka sig så länge man inte är elak och otrevlig som du säger och vad du skriver på din blogg är du bara ägare till och ingen ska säga att du ska vara tyst det är bara elakt

8 corkystyle:

skriven

Bra att du inte kommer censurera dig här på bloggen den rätten har du. Tråkigt när en vill lägga sig vad man skriver på sin privata blogg. Man har ju rätt att uttrycka sin åsikt men man bör nog vara noga med vad för åsikt det är som du skriver om den tex kan framstå som rasistisk.

9 Mina:

skriven

Alla har rätt till sin åsikt. Så länge man inte kränker någon annan medvetet och gör det för att skada någon. Viktigt att göra det som får en att må bra. Jag säger också vad jag tycker och det passar inte alltid. Fortsätt vara du, det har du rätt att vara ❤

10 Linda:

skriven

Offentliganställda har en grundlagsskyddad yttrandefrihet som sträcker sig mycket långt och det är väldigt ovanligt med arbetsrättsliga åtgärder p g a åsikter som uttryckts i sociala medier. MEN offentliganställda har liksom privatanställda också en lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren (för privat sektor mycket starkare än offentlig) som innebär att arbetsgivare har full rätt att ta diskussion med arbetstagare som på något sätt yttrat sig i någon form av media (även sociala) på ett sätt som kan skada verksamheten. På många offentliga arbetsplatser, inte minst regioner och kommuner skriver arbetstagare dessutom på en medarbetarpolicy som ofta innebär att agera utifrån den aktuella evidens och forskning som bedrivs inom verksamhetsområdet. Det är till exempel inte okej att som läkare bedriva alternativ medicinska metoder mot ex högt blodtryck vid sidan om sin kliniska verksamhet inom regionen.

Således har man absolut rätt till sin åsikt men som anställd inom verksamhet där den åsikten är kontroversiell och emot hur verksamheten arbetar ska man som arbetstagare vara ytterst försiktig med hur man uttrycker sig i medier inklusive sociala medier. Det kan t ex vara helt okej att välja att själv inte vilja ta vaccin men som offentlkganställd inom en region är det inte okej att försöka påverka andra till att inte heller vilja göra det eftersom det strider mot de aktuella rekommendationer som finns just nu.

Svar: Tack för din kommentar. Jag kommer bemöts det du skriver i ett eget inlägg.
Hanna

Kommentera här: