Att vara vegetarian skyddar mot svår covid??

Såna här studier förstår inte jag hur folk tror på. Hur ofta är man ärlig när man ska dokumentera vad man ätit på en dag. Hur ofta kommer man ens ihåg allt man mumsat i sig. Jag skulle vilja veta exakt hur de har gått tillväga i studien.
Vulverine skriver bra så jag kopierar faktiskt hennes argument rakt av. En stor rekommendation är att följa henne på Facebook. Hon är otroligt kunnig vad gäller kvinnohälsa, fertilitet och hormoner. 
"Studier om vegetarianismens fördelar…
Ojojoj, vad jag har fått många meddelanden om detta med att det skyddar mot the rona att vara #vegetarian!
Därför måste vi prata lite om den sortens studier/larm/rön. De är nämligen nästintill helt värdelösa. 
Varför?
Jo:
🍔Om vi jämför en diet som innehåller en hel del grönsaker med nån sorts amerikansk/brittisk skräpmatsdiet med mkt dåligt kött, friterat osv så är det självklart vem som kommer "vinna". Såna här generella indelningar utgör inte kvalitativt vetenskapligt underlag.
💃🏻Resultatet av en sån studie väger inte in hur folk lever i övrigt, tex vad gäller träning. Alltså, vilken o/hälsosam livsstil ackompanjerade deltagarnas kostval? Om de som beskrev sig som pescetarianer samtidigt var ute mycket i solen, dansade och styrketränade, medan de som åt mer kött samtidigt var rökare, jobbade på kontor, åt mycket upphettade växtoljor men ALDRIG fisk, kommer såklart göra skillnad och ha stor inverkan på deras immunitet.
🤥I den studie som nyss kommit ut så är kosten "självrapporterad". Det betyder att individuella åsikter/tolkningar inklusive rena lögner/felrapporteringar lär påverka resultatet kraftigt.
🥬En sån ytlig jättestudie baserad på självifyllda formulär räknar heller inte med de troligen rätt stora skillnaderna mellan vad som räknas som en "vegetarisk/pescetarisk diet" mellan olika personer och länder. Inte heller är det specificerat vad en "högproteindiet", som presenteras som dåligt, egentligen innebär mer än (troligen) en massa hamburgare.
💰Slutligen måste vi alltid kolla vem som betalt för studien och vilka organisationer (med vilken ideologi) som ivrigt basunerar ut den som sanning, och vilka respektive kopplingar till industrin (soja, spannmål etc) de har.
🍏Det ENDA vi kan få ur en sån här studie är att det är rätt nyttigt att äta frukt och grönsaker, att antioxidanter är bra. What’s new, liksom.

1 Diana Saelöen:

skriven

Håller med om att man ska vara försiktig med att tro på sådana studier - de måste följas upp på flera olika sätt och ja alla parametrar måste ifrågasättas Jag har i samband med mitt jobb kommit i kontakt med Vulverine - och visst hon är duktig men man måste komma i håg att det inte går att helt förlita sig på henne då allt som kommer fram inte är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Går tex inte att hänvisa till henne i samband med bevisning i ett kvinnohälsoärende. och en del saker jag läste gjorde mig lite fundersam - men hon är duktig på att sprida information som är viktig och korrekt för många kvinnor att känna till

Svar: Jag vet också att allt inte är enligt vetenskap. En stor anledning till att det inte finns vetenskap och beprövad erfarenhet är ju just för att det inte forskas i kvinnohälsa. Så vad ska hon göra annat än att använda sin erfarenhet. När ska erfarenhet och praktiskt kunskap värderas minst lika högt som forskning? Som man dessutom kan vrida lite till sitt eget syfte beroende på vad man vill "bevisa".
Hanna

2 corksystyle:

skriven

Sådana studier ska man verkligen läsa allt innan man väljer att tro på något sådant. För mig känns det omöjligt att ens kost kan göra så att man inte blir svårt sjuk om man får covid. Man undrar vart allt kommer ifrån.

3 michelle :

skriven

det är lite lustit de där, jagvtror inte alls på det. alla kan få covid. det har inte mee kosten att göra . men de kanske minskar men som sagt jagvtror inte på det.

Kommentera här: