Vandring Omberg runt

Idag tog jag och Rickard bilen till Omberg för att gå en del av Östgötaleden, nämligen omberg runt. Fantastisk utflykt med många sevärdheter som Ellen Keys strand, Västra väggar, fantastiska varierande miljöer. Nätta 26 kilometer blev det och jag kände mig pigg under hela vandringen. I slutet däremot hade jag väldigt ont i mina fötter. Men det kanske man kan få ha efter 2,6 mil....
Distans: 26 kilometer. Leden går runt hela berget så man kan egentligen börja var som helst.
Fakta: Ekopark ligger vid Vätterns strand i Östergötland. Det är ett av landets mest välbesökta naturområden med olika skogsmiljöer och bergsbranter. Det är ett av Sveriges artrikaste skogslandskap med naturmiljöer som är sällsynta. Du hittar bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, i beteslandskapet hittar du jätteekarna och slåtterängar. Ekoparken invigdes 2003. Berget har en längd av 10 kilometer och är 3 kilometer på bredden. Högsta höjd är 263 meter.
Övriga leder: 
Bokskogsstigen 0,6km
Omberg och istiden 2.3 km. En ren "faktaled" där man får lära sig om slukrännor, sandurfält och dödisgrop. Den här leden är ny, den invigdes 8 juli i år.
Älvarumsleden, 5,7 km
Ellen keys led, 6.1 km
Klosterleden Alvastra-Vadstena 40 km
Svårighetsgrad: Varierar mellan lätt till svår. Här får du hela spannet av grusväg,  skogsväg, stigar och klättring över stock och sten. På vissa delar av sträckan gäller det att hålla tungan rätt i mun då stigen går precis bredvid branta stup. Ett felsteg där och man faller handlöst. 
Klädsel: Långa byxor och lång tröja. Det är mycket mygg och jag fick vid tre tillfällen en irriterande broms efter mig. Sen efter drottning Ommas borg går leden i högt gräs. Vet inte hur mycket fästingar det finns på omberg men jag var väldigt glad över att jag faktiskt hade skyddande kläder på mig.
Vägbeskrivning: Svårt ju beroende på var du kommer från: Men skriv in Ekocenter Omberg på GPS.en så kommer du till en bra startplats där du kan välja att ta bilen yttterligare dryga två kilometer för att komma en bit närmre hjässan som är Ombergs högsta punkt. Vill du inte det så har du en bra startplats för Ombergs olika leder.
Markeringar: Leden är väl utmärkt då det är en del av Östgötaleden, bara att följa orangea markeringar. Det var bara på två ställen som vi blev lite förvirrade. På det första stället (drygt 3 kilometer kvar då om man följer bokskogen och ellen keys strand och vidare) där det saknades vägmarkering så valde vi vägen uppför för där var det upptrampat. Det var nog den jobbigaste stigningen just för att det var så brant. Men vi kom ut på asfaltsvägen igen som det sen bara var att följa i några hundra meter så kom man in på leden igen. Tror inte man missar markeringen om man istället börjar åt andra hållet. 
I början av bokskogens naturreservat får man njuta av vilda vättern. Två personer var nere vid klipporna och badade. Burr säger jag. Vättern är en kall sjö.
Vägen fortsatta framåt genom ett område med "bokar" (hur böjer man det ordet?). På högersidan hade vi ett stup ner mot Vättern så det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun.
Eftersom man går runt och uppför ett berg är det mycket stenar, rötter och på vissa ställen är det så brant att man nästan får klättra.
Dessa träd har man vält med flit för att göra ett naturligt staket. För några år sedan hände det en allvarlig dödsolycka på den här sträckan.
Västra väggar, en utsiktsplats som ligger 100 meter upp. Här hade det satts upp staket så det kändes säkert ändå att njuta av utsikten här.
 
Mer västra väggar. Denna bild är faktiskt samma ställe, men jag har zoomat in på den högra.
I slutet på vandringen, med bara dryga kilometern kvar till mål kom vi ut på en grusväg. Dessa rabarberliknande växter var nästan lika höga som jag. Häftigt att se!
Slukränna. Såg betydligt maffigare ut i verkligheten.
Det här var en av vandringens svåraste nerförslut. Jag var väldigt glad över staketet att hålla i. Uppifrån. 👆 Samma sträcka sedd nerifrån. 👇
1 ★Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! ★:

skriven

Åh det där ser helt underbart ut! Jag älskar sådana platser, speciellt nu sedan Skilla blev en del i familjen. Hälsa och välbefinnande på samma gång, blir bara mer och mer sugen på att resa neråt mot dina trakter det ser så fint ut :) .

Kommentera här: