Vad lägger du din energi på?

Jag hade ett intressant samtal med en vän idag och jag tänkte skriva ner några av tankarna som vi pratade om.  Kort sagt: hur man kan förändra sitt mående genom att ändra sitt eget sätt att tänka.
Att göra sig till offer för omständigheterna
Vi vet alla att saker och ting kommer att hända. Bra som dåligt. Man kanske känner på morgonen när man vaknar att det kommer bli en riktig skräpdag, sovit dåligt. Kanske att grannen varit extra butter, eller att man har bråkat med barnen. Då är det lätt att låta det färga sitt egna mående så att allt bara blir blaha. Men man kan också välja att gå in med inställningen att "jaha, nu var det såhär idag" och sen fokusera på andra saker. Inte låta det negativa få ta överhanden.
Det är så lätt att skylla saker och ting som händer på yttre faktorer. Att allt som händer är alla andras fel och något som "alla andra" ska lösa åt en. Problemet är att då lägger man över ansvaret över sin situation på någon annan. Man gör sig till ett offer. Och med det tänket lägger man också över chansen att påverka sitt liv på någon annan.
Handen på hjärtat, hur många gånger har du lyckats påverka någon annans sätt att vara? Det har inte jag gjort, aldrig någonsin. Det jag däremot kan göra är att jobba med mig själv. Vad jag väljer att lägga fokus på. Jag tror att om man fokuserar mer på det inre och inte så mycket på saker och ting som händer runt omkring så tror jag också att man kan må bättre. Det man ger energi växer, låter man det positiva ta fokus så är jag övertygad om att man också kommer kunna må bättre även om det stormar runt omkring.
Lägg fokus på det som du faktiskt kan påverka!
Att jobba med sig själv är verkligen inte lätt men jag tror att det är viktigt att fundera över. Att man faktiskt kan påverka mer än vad man tror. Provocerande tanke? Om du tänker så, fundera då över varför det skapar den känslan i din kropp.
1 Birgit :

skriven

Man kommer faktiskt långt med "rätt inställning ". Det tar ofta mer energi att vara negativ och bitter. Jag är ju väldigt lösningsfokuserad och har otroligt svårt för "gnäll". Bättre att va konstruktiv och göra nåt åt det än att bara gnälla och leta fel. Sen har vi väl att perioder när man gnäller,men generellt så satsar jag hellre på att fokusera på det som är positivt och på sånt som jag kan förändra. Man kommer långt med positivt tänkande. Hur hurtigt det än låter och jo, det är ju helt enkelt att göra.

2 Jessifri85 :

skriven

Mycket bra inläggg 👍.
Jag försöker att tänka positivt oftast. Men jag är åxå sån person som känner av lätt energi & humöret på folk som är runt mig. Inte bra. Jag vet. Eftersom det tar min energi som jag måste vara rädd om.
Men jag tror att många skulle känna igen sig i det som du skriver om. Jag gör det lite.
Att jobba med sig själv tar låång tid. Samtidigt som det är bra. Eftersom jag lär mig av mig själv hela tiden 😊. Å att lära sig nya saker är kul 😀.

Ta hand om dig! Kram 🤗

3 Jessifri85 :

skriven

Mycket bra inläggg 👍.
Jag försöker att tänka positivt oftast. Men jag är åxå sån person som känner av lätt energi & humöret på folk som är runt mig. Inte bra. Jag vet. Eftersom det tar min energi som jag måste vara rädd om.
Men jag tror att många skulle känna igen sig i det som du skriver om. Jag gör det lite.
Att jobba med sig själv tar låång tid. Samtidigt som det är bra. Eftersom jag lär mig av mig själv hela tiden 😊. Å att lära sig nya saker är kul 😀.

Ta hand om dig! Kram 🤗

4 Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv:

skriven

Kan nog tänka mig det är precis så där om man befinner sig i nuet. Då kanske man kan påverka, men om man som jag pendlar mellan framtid och dåtid men aldrig nutid, då är det svårare. Men så lider jag ju också av psykisk ohälsa så få blir det kanske svårare?

Svar: Jag tror inte att det är omöjligt att ändra sina tankar även om man lider av psykisk ohälsa. Jag har sett det i min närhet. Men det är jobbigt och tar väldigt mycket tid. Tid kring att bearbeta det man varit med om som orsakar det dåliga måendet. Sen tror jag inte att man klarar det själv utan man behöver någon som coachar en framåt. En person som kan ge en verktyg och andra sätt att tänka.
Hanna

5 Madde :

skriven

Jag är lite dubbel till det faktiskt. Det händer saker i livet om man inte kan påverka så mycket. Blev misshandlad av mitt ex t,ex. Vi hade gemensamma barn och under hela den tiden gjorde han allt för att göra mitt liv till helvete, Han anmälde mig till soc i ett, anmälde mig för barnmisshandel, slog mig. Hämtade och lämnade barnen när han kände för det osv. Som tur var hade jag en polis som stod helt och hållet på min sida, annars hade jag nog inte stått där jag står nu. Sen kan jag hålla med om de som fastnar i det negativa. Det är ALLTID någon annans fel för att "jag" är extremt dum i huvudet. Har hört det om kriminella, lata osv.

Svar: Självklart. Men jag syftar mer på det som du själv skriver i slutet på din kommentar. När man fastnar i spiraler av dåligt mående och tankar och sedan skyller det på "alla andra" istället för att fundera över vad man själv kan göra åt saken. Om man tycker att folk omkring sig är dumma i huvudet, det kan man inte göra så mycket åt. Det man däremot kan göra är jobba med sig själv och fokkusera på det som ger en bra energi istället för att trycka ner sig. Framförallt att inte göra sig till ett offer för sitt dåliga mående. Saker och ting kommer alltid hända i livet. Det man däremot kan jobba på är hur man förhåller sig till saker och ting. Ja, det är en provocerande tanke. Men vi har alla ett ansvar för vårt liv och hur vi väljer att leva.
Hanna

6 Mina:

skriven

Att fokusera på det positiva är så viktigt. Vi väljer själva vilken inställning vi vill ha till saker och det är bara vi som kan göra något åt det. Det är en provocerande tanke, men hittar man rätt fokus känns det mycket bättre.

7 Amanda :

skriven

vilket roligt inlägg jag försöker att leva mycket i nuet och inte tänka på tråkiga eller bra saker för som du skriver dom kommer att hända oavsätt vad man tänker :)

8 Marie:

skriven

Så har jag också tänkt i måna situationer det kan vara i fler olika aspekter så har jag tänkt, om man inte vill försöka eller ta tag i det då kommer det inte lösa sig förrän personen själv kommer till den insikten. Man har känt många ggr att men ryck up dig, men vad är det och tänka, så kan ju jag tänka, det är inte så lätt som det låter för alla det är personen i sig sjölv som vet när hen kan rycka upp sig. Samt man får ha bättre och sämre dagar utan att det är fel. Jag har en sämre dag idag och vaknar med ischiasvärk så det heter duga och ja jag får ha det idag utan att jag är en lipsill liksom

Svar: Jag menar absolut inte att man ska tänka "ryck upp dig". Utan det jag menar är att jobba med sig själv och sina tankar. Det tror jag att alla kommer väldigt långt med. Vem har pratat om att vara en lipsill? Det är inte alls det jag menar. Klart man får ha dåliga dagar. Jag menar mer när man har inställningen att "alla andra" ska lösa ens problem och man fokuserar mer på det än vad man kan göra själv. Man kan inte förändra någon annan, bara sig själv.
Hanna

9 Malin S:

skriven

Så bra inlägg!! Du är klok du ❤️. "Det du fokuserar på växer"

Svar: Jag fick ju inspirationen av dig. ❤
Hanna

Kommentera här: