Varför jag slutade med ketogen kost

Jag har ju skrivit lite om keto den senaste veckan och då fått frågan varför jag slutade. Det har ingenting att göra med att jag inte tror på kosten. Tvärtom tror jag på att det är det optimala, skippa halvfabrikat och livsmedel med socker i. Visste du att  forskning pratar om alzheimers som diabetes typ 3 på grund av de har sett att samband mellan diabetes och Alzheimers sjukdom. Jag trodde det här var ny forskning och det är det väl kanske i sammanhanget men iallafall sedan 2005 har man forskat på det sambandet.
"Sedan lång tid tillbaka har det funnits vetenskapligt säkerställda samband mellan osund kosthållning och välfärdssjukdomarna fetma och typ-2 diabetes. Nu tycks vetenskapen också snart redo att vetenskapligt säkerställa sambandet mellan osunda matvanor, onormalt höga blodsockervärden och demenssjukdomen Alzheimers."  Källa: WERLABS som använder sig av nedanstående källor i sin text.
Keto är svårt att göra rätt, alltså om syftet är att ställa om kroppen från att drivas på glukos till att kunna drivas på ketoner (fett) istället. Allt måste stämma. Under ketoadaptionen måste sömnen vara top notch, obefintlig stress, inget koffein och träningen får inte vara för hård. Balansen mellan fett, protein och kolhydrater måste vara perfekt. Kan man tänka sig att vara en hybrid, det vill säga att kroppen använder både glukos och fett som energi och att just själva adaptionen inte är viktig så spelar det ju inte så stor roll att allt inte är perfekt. Bara att dra ner på socker i kosten gör stor skillnad. Med socker menar jag inte det som ändå är naturligt i kosten utan jag menar tillsatt socker. Visste du att i mörkt bröd som ska vara så "nyttigt" är det mer socker än i ljust bröd? Bara läsa innehållsförteckningen.
När jag åt ketogen kost så var min målsättning att ketoadaptera. Under den här tiden får man vara inställd på att träning är tung. Musklerna vet liksom inte var de ska ta energin ifrån. Det går att göra tung träning på keto, det finns ultralöpare (längre än marathon) som äter ketogen kost och presterar bättre på det än på glukos. Men som sagt vägen dit är lång och att försöka göra det här mitt under fotbollssäsong är tufft. När jag måste kunna springa och sprinta. I vardagen däremot var det inga problem, jag mådde hur bra som helst. En mage i balans och jag var pigg. Jag var heller aldrig hungrig utan kroppen kände sig nöjd.
Den här veckan har jag faktiskt funderat på att börja igen. Men att då göra det lite annorlunda. Inte gå all-in direkt utan fasa ut långsamt. Typ liberal LCHF. Go slow liksom. Nu har jag babblat en stund om keto men jag tror inte jag svarade på varför jag slutade. Det började med att jag åt macadamianötter (en stor trigger för mig) och sen började jag fuska mer och mer och vips åt jag som vanligt igen. Eftersom jag ändå hade fuskat. Det var svårt att börja om igen, jag hade inte motivationen alls över huvudet taget.
1 Anneli:

skriven

Tack för svaret på den frågan. Det var faktiskt din ihärdighet när du höll på som fick mig att ta steget. Nu kör jag KETO och mår jätte bra. Har du sett en film som finns på NETFLIX (och YouTube) som heter The Magic Pill. Där har du mycket av förklaringen till varför man inte sprider informationen om vad nyttigt det är att ta bort allt socker från dieten. Det stavas pengar och affärsintressen. Se filmen! Jag tror du skulle gilla den. Det är en dokumentär.

Ha en fin helg! Ha det gott.

Kram, Anneli

2 ingmarie:

skriven

Intressant! Fattar att du inte pallar fortsätta. Det hade inte jag heller gjort. Mat ska vara enkelt och man ska ju må bra.
Kosten är extremt viktig! Svårt att förstå att människor inte förstår det. :-)
Det finns oräknelig forskning på hur vegetarisk mat (ffa vegansk) motverkar och t o m botar ex diabetes, olika cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom är den lätt att följa och de flesta mår bättre direkt.

Svar: Och det finns också många människor som inte mår bra av vegetarisk kost/vegansk kost. Tex kvinnor som har hormonell ohälsa, får svårt att bli gravida med mera men om det pratas det inget om. Finns få som vill forska på hormonell ohälsa hos kvinnor och därför finns det inte mycket som stöder det sambandet. Bästa tipset kring just det är Vulverine på Facebook och Instagram. Du vet min inställning till vegetarisk kost/vegansk kost. :-)
Hanna

3 ingmarie:

skriven

Ja jag vet ju det. :-) Och det förvånar mig lite om jag ska vara ärlig eftersom jag får uppfattningen om att du är både påläst och mån om din hälsa. Hormonstörningar kan vem som helst få. Det är inte specifikt för en vegan. OM man äter "rätt" vill säga. Men så är det ju oavsett. Ätstörningar (oavsett "kost") är aldrig bra. Om det vore så enkelt att bara för att man åt kött så skulle man inte ha (hormon)problem så skulle ju ingen köttätare ha det...? Vegetarisk (ffa vegan) kost har oerhört många hälsofördelar vilket det numera finns oräknelig forskning om. Sen finns ju även fördelen för miljön och djuren. :-)

Svar: Du har helt rätt i att jag är både påläst och mån om min hälsa. Jag har dock aldrig påstått att animalisk kost skulle kunna bota alla hormonstörningar. Vi är alla olika och det som funkar för en individ kanske inte är det optimala för någon annan. Att tillföra animaliskt protein skulle vara lösningen på allt är inte vad jag säger. Jag pekar på fakta som en person ser i sin vardag. Där de som äter uteslutande vegansk/vegetarisk kost är överrepresenterade kring fertilitet och problem med hormonerna.
Hanna

Kommentera här: