Check på 36 timmar

Jag ska alldeles strax åka till jobbet. Ville bara kika in här en sväng. Jag har haft en effektiv förmiddag där jag fått massor gjort i skolan. Den här kursen passar mig så mycket bättre! Jag tränade också tjugo minuter pilates med fokus överkropp. Känns riktigt bra nu. Antar att du vill veta hur det gick med fastan så jag ska komma till sak nu.
Fastan bröt jag imorse med att äta min goda kycklinggryta. Det var så gott att äta igen. Egentligen ska man undvika koffein med men det är lite överkurs för mig nu. Nästa fasta ska dock vara koffeinfri. Japp, jag har redan bestämt mig för att köra en snart igen. Med snart menar jag i maj. Det har gått riktigt bra bortsett från vissa perioder under dagarna som jag verkligen velat äta. Men jag har mått bra och aldrig känt mig "usch nu mår så dåligt att jag måste äta". Det är liksom en förutsättning att fortsätta. Att kroppen mår bra. Jag litar på att kroppen säger i från om det blir total pannkaka. 
Jag fick en kommentar som gjorde att jag känner att jag behöver förtydliga det här med fasta. Passar det för alla verkligen och är det farligt? 
 "Oj det låter som väldigt lång tid att fasta. Har aldrig riktigt förstått mig på det där. Kan tycka att det är lite extremt, men det kanske fungerar bra för vissa."
Den tuffaste perioden var när vi fixat annandagspåskfika till barnen. Jag bakade chokladbollar och Rickard gjorde en improviserad kaka med sockerkakssmet. Gissa om jag var sugen! 
Fördelarna med att fasta: 
- Minskar risken att få diabetes typ 2 då man undviker blodsockersvängningarna,  
- Påskyndar autofagin, det vill säga cellföryngringen. Dock behöver fastan vara minst två dygn då. 
- Bättre hjärt-kärlhälsa
- Hjärnans egen tillväxtfaktor BDNF stimuleras och bidrar till att skydda hjärnceller och bilda nya synapser. 
- Mindre inflammation i kroppen. 
- Minskar den oxidativa stressen. Man minskar risken att åldras i förtid. 
När ska man inte fasta: 
- när man är stressad eller har utmattningssyndrom 
- om man har eller har haft ätstörningar. 
Fasta är ett verktyg för att läka kroppen!
Om man ska göra en längre fasta på minst två dygn är det bästa att ha ätit lågkolhydratkost innan. Det är alltid lättare att fasta i ketos, där kroppen redan är inställd på att använda fettet som energi istället för kolhydrater. Kroppen blir liksom lugnare i sig då. 
Efter de här 36 timmarna upplever jag ett större mentalt fokus och jag känner mig piggare. Smärtan i magen har försvunnit med. Precis det som var målet. 
1 Mikkizlilja:

skriven

Nej men vilken inspiration du är! Man blir ju sugen på att ta tag i sig själv faktiskt! Kanske ska prova något liknande!

2 Marie:

skriven

Bra att du ger en förklaring hur det är för dig och varför du gör det

3 Inne hos Ina:

skriven

Intressant läsning! Jag har ätit LCHF/GI sedan i januari och upplever också att man kan gå utan mat länge utan att bli panikhungrig. Just nu är jag inne i ett planerat avbrott, men ska börja om igen nästa vecka. Kanske ska testa fasta också..

4 bylisa.se:

skriven

Härligt att du hittat ett sätt som du gillar och som fungerar för dig. Personligen skulle min mage totalkapsejsa om jag fastade så jag får undvika det😄. Men det är som sagt olika varianter för alla.
En liten sak bara.. Jag förmodar att du syftar på diabetes typ 2 som kan påverkas av kosten. Det är så mycket missförstånd kring diabetes, därför Viktigt att skriva vilken sort man menar 🙂
Ha en fin dag.

Svar: Ja, precis diabetes typ 2. Ska lägga till det i inlägget. Tack.
Hanna

5 MissMadde:

skriven

Men är fasta bra för någon som har gjort en magoperation så som Gastric Bypass?
Har du kört på vattenfasta. Alltså att man bara dricker vatten med biljon i 7 dagar?

Förlåt mina frågor men vill gärna veta. Kramiz

6 Diana Saelöen:

skriven

Jag gillar också att fasta med jämna mellanrum...känns som om kroppen får en chans till återhämtning och utrensning, jag mår alltid bra när jag fastar. Men jättebra att du förklarat vad som händer i kroppen tycker jag....

7 Tess:

skriven

Jag lär få fasta innan ja ska steriliseras å hur fan ska de gå va? Haha ja lär ju bli galen för ja älskar då menar ja ÄLSKAR mat hahah men tur du är stark o klarar av det! Har fastat sen igårkväll idag om man inte räknar me skorporna på jobbet så längtan efter mat nu den är olidlig hahah! Glömde mat hemma! Men Hörru chokladbollarna såg riktigt goda ut Nomnomnom ge mig!!

8 charlottelinden.se:

skriven

Jag har faktiskt aldrig heller riktigt förstått syftet med att fasta då det känns som någonting som kroppen inte BORDE må bra av. När jag läser de positiva aspekterna som du listar kan jag dock förstå att man gör det. Vet inte om jag hade klarat det själv dock - jag blir alltid så matt och dessutom på dåligt humör om jag inte äter, hehe!

9 nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Härligt att du känner att denna kurs passar dig bättre, det blir ju roligare då med! Så bra att du klarade ditt mål med fastan och kunde hålla dig under påskfikat!

10 Madde:

skriven

36 timmar hade jag nog klarat av att fasta, men längre hade iaf jag mått väldigt dåligt. Sen gillar jag mat allt för mycket, och tror på att äta regelbundet och lite.

11 Madde:

skriven

36 timmar hade jag nog klarat av att fasta, men längre hade iaf jag mått väldigt dåligt. Sen gillar jag mat allt för mycket, och tror på att äta regelbundet och lite.

12 Jessica :

skriven

Jaha fasen då då kan ju jag inte fasta kan checka av båda punkterna där man inte ska fasta, ja som tyckte de lät så bra 😂❤️

13 Lexochlogan :

skriven

Så grymt att du klarade det, och så gott sen när du väl fick äta. Hur ofta kan man fasta, det låter lagom med maj igen, skall bli kul att läsa mer då.

Kommentera här: