Ett gäng tips för att förebygga skador

Då var det dags för veckans tips. Jag tänkte börja med en fortsättning på inlägget kan man träna när man är skada. Det känns naturligt då att också tipsa om det som kan hålla skadorna borta.
1. Lyssna på din kropp!
Kan aldrig tjatas om för lite. En fras jag verkligen ogillar är "no pain no gain". Det är så fel, du får effekt utan smärta och blodsmak i munnen. Utmana dig själv men du ska inte känna smärta. Felaktig träning leder till skador eller förvärrar redan befintliga skador
2. Teknik
Kan vara tråkigt att behöva tänka på men att träna i för högt tempo och med felaktig teknik är det perfekta receptet för att dra på sig skador. Detta är superviktigt vid styrketräning. Ett bra knep kan vara att öva på tekniken först utan vikter. Kanske träna med pt så man lär sig rätt från börja?
3. Uppvärmning och nedvarning
Jag avskyr uppvärmning. Jag känner mig så seg och blir flåsig i ett tempo som egentligen inte ens är jobigt. Men, ska du träna hårt måste du värma upp. Även nedvarvning är viktigt (här är jag en riktig slarva, vågar jag erkänna det....)
Vad gäller stretching tvistar de lärde. Det finns forskning som visar att det inte förebygger träningsvärk eller minskar skaderisken. Jag är dock skeptisk till den studien. Kanske att det stämmer på just den gruppen som de hade i den rapporten. Med andra grupper kanske resultatet blivit helt annorlunda. Jag tror dock på effekterna av stretching. På uppvärmningen springer jag alltid bättre efter att jag mjukat upp kroppen med stretching. (springer några vändor, stretchar och springer sedan igen.) Stelheten släpper. Sen tror jag också på dynamisk rörlighetsträning. Som pilates där man får stretch samtidigt som man tränar styrka. Att få hjälp med stretchingen är för mig guld värt. :-)
4. Öka inte på för fort
Tänk på att du bara tävlar mot dig själv. Starta med lätta vikter och allt eftersom du blir starkare bygger du på. Samma sak vid löpning, är du ingen van löpare, gå inte ut för hårt utan börja lugnt så kroppen får en chans att vänja sig vid den nya belastningen.

 
 
1 Madde:

skriven

Verkligen jättebra tips. Tror många glömmer det där trots att det är så viktigt.

2 Amanda :

skriven

Vad roligt att läsa ett sådant inlägg då jag ska börja att träna 😊

3 Kamilla:

skriven

Tekniken tror jag är viktigt. särskilt på gym och styrketräning då det kan göra skada på kroppen om man gör fel osv.

4 Emma:

skriven

Jättebra tips du kommer med. Det är ju så otroligt lätt att man skadar sig, speciellt om man är nybörjare

5 Amanda :

skriven

Vilka bra tipps du kommer med kul att läsa sådant här då jag har tänkt att börja träna ❤️

6 Lillan Kind:

skriven

Så många bra tips!😊 Det är ju tyvärr lättare än vad många tror att dra på sig skador när man tränar. Många är så ivriga när dom ska komma igång, och förtar sig på alla möjliga sätt. Jag avskyr också uttrycket "nog pain no gain". Jag blev pressad i träningen fast det gjorde ont, av två som skulle vara experter på området. Det slutade med en operation.

7 Popprinsessan:

skriven

Å det är verkligen dags för mig att ta tag i min träning igen och då gäller det att jag startar lugnt... Jag har alltid uppskattat stretching och tycker att det är skönt och för min del tror jag att det minskar träningsvärken.

8 Mina:

skriven

Grymma tips. Strech är så skönt och även om träningvärken kommer ändå är det för skönt för att låta bli ❤

9 Snabela :

skriven

Låter väldigt vettigt det du skrivit om. Själv tränar jag ytterst lite, men tror lite att man måste utmana sig själv lite granna,men dock inte för mycket.

10 Petra Elisabeth:

skriven

Vilka bra tips! Det här är så viktigt när man börjar träna. Många vill lägga på tunga vikter för snabbt resultat men glömmer helt bort risken för skador :) // Petra Elisabeth

11 Amanda :

skriven

Tycker det är jätte kul att läsa om din träning 😊

Kommentera här: