En liten repetition

Chokladpudding är inte keto men en bra illustration på en del av de saker som jag inte äter längre i mitt mål att vara sockerfri, glutenfri och mejerifri. Bilden är efterrätten som de boende bjöds på mitt jobb i söndags.
Jag fick två frågor i ett inlägg jag skrev häromdagen. Jag har redan skrivit om detta tidigare i andra inlägg så om du redan vet varför jag äter ketogen kost och tycker det blir lite tjatigt är det bara att hoppa över det här inlägget.
Vad är ketogen kost?
Ketogen kost kan man säga är en extrem variant av LCHF. Det är en högfettskost som ska bestå av 80% fett, 15% protein och 5% kolhydrater. Meningen med kosten är att ställa om metabolismen i kroppen till att använda ketoner som energi istället för kolhydrater. Ketoner bildas i levern vid nedbrytning av fettsyror. Man kan lagra ungefär 2000 kcal i kolhydrater medan med fett har man en nästan outtömlig källa till energi. Det gör att man orkar mer, går inte in i väggen och slipper mjölksyra. Svårigheten är att kroppen är så van vid att använda kolhydrater så att ställa om kroppen tar tid. I den här processen så är det inte bara kosten ska stämma utan balansen i livet måste vara utan anmärkning. Man måste räkna med minst tre månader upp till ett halvår utan avsteg innan kroppen är helt adapterad.
Varför ketogen kost?
Innan jag över huvudet taget bestämde mig för att göra en sådan drastisk livsstilsförändring så hade jag funderat över saken i över ett år. Tagit reda på information, läst och funderat lite till. Ketogen kost har visat sig ge bra resultat vid diabetes, epilepsi (anfallsfrihet där mediciner har gått bet) cancer med mera. 
Jag har haft såna problem med min mage, så jag tröttnade på att alltid få ont i magen oavsett vad jag åt. Så jag bestämde mig för att ge det en chans. Jag har inget att förlora på det. (Förutom lite mindre bra träning men det börjar också vända nu). Det ironiska är dock att jag ville äta på ett sätt där jag inte har problem med magen men just nu så har jag just det. Tänker dock att när man ändrar kosten så den mesta energin kommer från fett blir det lite jobbigt att bryta ner. Men jag räknar iskallt med att det vänder. Totalt sett mår jag så mycket bättre ändå på det här sättet att äta.
Nackdelen då: det blir lite tråkigt ibland. Särskilt när det är något extra, födelsedag till exempel. Det här med att äta är så socialt betingat så när någon inte "gör som alla andra" blir det lite problem. Om man inte äter, vad ska man då göra tillsammans?
Detta tar man bort i en ketogen kost:
- alla former av rotfrukter
- mejerier
- frukt och bär (bär är lite beroende på hur strikt man vill vara och definitivt inte varje dag. Man får prova sig fram vad som påverkar ketosen) Avokado är tillåtet.
- nötter och frön
- gluten (alla spannmål, även det som är glutenfritt)
- sötningsmedel (jag har dock kvar min snuttefilt, Nocco)
- inga mjölersättningsprodukter. Kokosmjöl är okej ibland.
Emma ville ha recept så här kommer mina pannkakor. Eftersom man tar bort allt med socker i och endast äter det som inte är processat blir det inte så mycket man kan göra. Kött, grönsaker och så en fettkälla. Smalt spann men det är värt det. Receptet var det ja. Till en person behöver du
3 ägg
1 msk kokosmjöl
1 msk kokosmjölk
1 msk kokosolja.
Jag blandar också i en matsked chiafrön. Mixa ingredienserna och stek i rikligt med smör. På ketovis: servera med smör. Äter du inte keto, ös på med bär, frukter och nötter. Eller vad du nu tycker om.
1 Sara:

skriven

Tycker alltid att det är kul att testa nya recept på pannkakor. Ser fram emot att testa dessa nu någon dag :) Ska spara receptet så jag kommer ihåg!

2 Snabela :

skriven

Är det inte svårt att hålla sig till denna diet? Jag vette tusan om jag skulle klara mig att jag hålla mig till en sån där strikt diet. Skulle med stor sannolikhet fuska väldigt mycket.

3 Jennysvardag:

skriven

Så intressant att få veta mer om ketokost. Pannkakorna ser verkligen så goda ut. Jag vet inte om jag skulle klara att behöva ta bort ally som är gott 🙈

4 sofia:

skriven

Du dom där pannkakorna lät så goda, ska verkligen prova att göra på det där viset för tror jag hade gillat det. Vad roligt att man får veta lite mer om det, speciellt för mig som inte är så insatt i just detta. :)

5 Sarah:

skriven

Vilken god efterrätt de boende fick :) Förstår att det är tråkigt på t ex födelsedagar inte inte kunna äta vad som helst :/ Najs iaf att du mår bättre av kosten :)

6 Therese:

skriven

Ja jag måste ändra vad jag äter men det är svårt tycker jag men jag måste vänjas av med socker

7 Lillan Kind:

skriven

Jag måste säga att du är verkligen målmedveten!😊 Jag testade LCHF för några år sen, men jag klarade inte att äta så mycket fett. Fick ge upp tillsist när magen blev allt sämre. Det är ju så individuellt vad man mår bra av, så det gäller att vara lyhörd för kroppens signaler. Hittar man något som funkar och som man mår bra av så är det ju toppen!😊

Svar: Ja, det är verkligen olika. Man kan inte säga att en kost passar alla utan man får hitta sitt sätt.
Hanna

8 Daisy:

skriven

Du är så duktig som klarar av detta 🙌🏻 Fina blommor och pannkakakorna såg super goda ut

9 Anna svensson:

skriven

Åh dina pannkakor ska jag ta och göra någon dag 😊 tack för receptet!

10 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

skriven

Är imponerad av dig och andra som fixar detta, det känns verkligen som att man måste kolla varje liten sak man äter :D. Men imponerande är det :)

11 Viktor:

skriven

Intressant att få läsa mer om keto! :) Roligt att du tar upp detta!

12 Michelle:

skriven

vet juh redan att keto kost är. Men vad god chokladpuddigen såg gott ut ! vill juh ha. och jag som försöker skippa allt sånt men det är så jäkla svårt. hehe :D

13 carro :

skriven

Vad gullig du är som svarar ännu en gång på denna frågan.Precis som du själv skrev så läste du information om detta innan och var väldigt insatt innan du beslutade dig för att testa.Tror att många gör misstaget att inte läsa på ordentligt innan dom hoppar på en sån här sak.Förresten du är så välkommen hem till oss

14 Moa Larsson:

skriven

Innan jag kom in på din blogg hade jag aldrig hört om det här kostupplägget. Inte alls faktiskt. Tycker dock det är himla häftigt att följa dig och att varje dag få lära sig mer och mer. Och så blir jag glad över att du skriver så klokt om det. Att du vet att det är en otroligt strikt diet och att det inte finns så mycket spelrum. Den insikten tror jag är livsviktig för att inte spåra ur ❤️

15 Trollkatt:

skriven

Åh får du inte äta rotfrukter heller, det får ju faktiskt jag bortsett från vanlig potatis. Jag tycker det är jätteintressant att läsa detta men det blir ju ännu mer frågor då 😝. Idag äter du ännu smör eller har jag missuppfattat? Men för att hålla det högfettat när mejerierna är borta vad funkar då? Typ olivolja?
När jag var strikt så åt jag ändå en banan om dagen, var det födelsedag så tog jag med den på det fikat. Kanske du finner något dugligt alternativ att ha med sådana gånger.

Svar: Smör är den enda mejerin jag äter. Olivolja tycker jag smakar vidrigt hemskt så det blir mycket kokosolja också. Avokado är också bra för att få in mer fett i kosten.
Hanna

16 Sara Stödberg:

skriven

Varför känns det som att allt som du räknar bort är huvudingredienserna i min mat?😂 Jag gillar att följa din väg med din diet, att få ta del i hur den påverkar dig är intressant och även dina tankar kring det hela.

Svar: Det är nog huvudingredienserna i allas mat. Så även min innan jag bestämde mig för ketogen kost. :-)
Hanna

17 www.nouw.com/sannaevelyne:

skriven

Härligt att du känner att du mår mycket bättre av denna kost. Jag skulle dock aldrig klara det... min mage klarar inte för mycket kokosmjölk/kokosfett - får ont i magen direkt... Men socker försöker jag undvika rätt mycket!

Svar: Jag fick också ont i magen i början och det beror på att magen inte är van. Ju mer jag åt det desto bättre funkar det. Men sen ska man såklart inte tvinga sig att äta det man får ont av men det är vanligt att få ont just av kokosolja.
Hanna

18 Marie:

skriven

Ohh så bra du har beskrivit allt så man får en insyn i allt. Ska läsa allt än nogare igen, men orkar inte allt ikväll nu

19 Ullie:

skriven

ja du är inte dålig som håller på men så strikt kost men mår man bättre o allt så klart man ska testa

20 Amanda:

skriven

Jag tycker du är så duktig som kör din kost. Själv vet jag inte om jag skulle klara av det men jag tror på dig! De maträtterna du har visat upp ser goda ut. Och klart man kan träffas ändå fast man inte äter tillsammans :)

21 Fru Elversson:

skriven

Spännande att läsa om! Vet i tusan om jag skulle klara det dock :O Men hejja dig! :D Skulle va kul att testa dem pannkakorna, så kanske man ändå kan byta ut något, bättre än att strunta helt i! :D Hoppas du sover gott inatt! :)

22 Ingmarie:

skriven

Intressant och bra om det funkar! Men om jag fattar det rätt får du lätt mjölksyra? Och varför inte nötter och fröer?

Själv kör jag plantbased. Hade därför nog haft svårt att klara mig utan nötter, frö, rotfrukter och bär. Den går utmärkt att köra ketogen! Fördelen med plantbased är att kroppen blir mer basisk, man får extremt många livsviktiga näringsämnen, det är snällt mot djur, medmänniskor och natur och det finns enorma mängder forskning som visar alla de fördelar den ger i form av minskad risk för olika sjukdomar, mer energi, mindre med toxiner i kroppen, bättre sömn o.s.v. Personligen kan jag ju heller inte riktigt förstå hur man kan vilja göra andra varelser illa när det verkligen inte behövs...

Svar: För att kroppen ska kunna ställa om till fettdrift kan man inte tillföra kolhhydrater i form av roftukter, nötter, bär och så vidare. Det går heller inte att göra en ketogen kost vegetarisk eller veganskt då man för att kunna komma in i djup ketos inte kan äta mycket kolhydrater. Var ska man få proteinkällan i från? Bönor och så vidare är inte ketogent. För många kolhydrater. Att jag får mjölksyra är för att kroppen inte riktigt är van än att gå på fettdrift istället för kolhydrater.
Hanna

23 Madde:

skriven

Jag skulle nog ha lite svårt att hålla en så strikt kost, Sen att alla mängder socker vi stoppar i oss inte är bra. Syftar kanske mer på all sötad mat än en aktivt val att äta en kaka :-)

24 Lillan:

skriven

Wow vad du är målmedveten 😄 jag klarar inte av att ha en sån diet bara sådär pga min diabetes. Plus att ja lider av IBS men ja är glad att du har hittat din kost

25 Åse:

skriven

Jag som alltid är svullen om magen och får så ont varje gång jag äter oavsett . 😔 men vill inte leva på denna kost

26 Matilda Berlin:

skriven

Så spännande att läsa!! Jag är lite nyfiken på vad du mer äter. Kan du inte lägga upp lite olika rätter? Hade varit så kul att se =) KRAM fina <3

27 Emma Engström:

skriven

Tycker det är himla intressant att få läsa om, har liksom inte varit så insatt i det förut eller hört någon prata om det :D <3

28 lindajanssons - fashion:

skriven

Mums🤩

29 Elin:

skriven

Man ska äta det man må bra av :) men du verkar veta vad du vill & håller det. Fint! Inte många som klarar det tror jag

30 Ingmarie:

skriven

Kan inte svara direkt så skriver här. :-)
Jag tänker att nötter och frön är ju väldigt mycket (bra) fett. Och proteiner Därför jag undrade ang det. Hur lång tid tar det innan man vänjer sig? (Tänkte på mjölksyran.)
Det går utmärkt att hitta andra plantbased proteinkällor än bönor om man av någon anledning vill undvika dem. :-)
Här är några:
https://www.healthline.com/nutrition/protein-for-vegans-vegetarians#section11

Svar: Tack för tipset! :-) Det kan ta upp till 3-6 månader innan man är helt adapterad om man gör allting rätt.
Hanna

31 Amanda (Swedish Passport):

skriven

Åh så spännande att läsa detta! Dock blev jag väldigt intresserad av att det bara är 15% protein i den här dieten. Äter själv så gott som bara veganskt och för därför kostdagbok för att se till att jag får i mig tillräckligt av allting utan kosttillskott och märker ju direkt hur trött jag blir när proteinet är under 30% :) Men det kanske blir annorlunda om man ställer in kroppen på keto? :)

32 Trollkatt:

skriven

Jag svarar på Ingmaries kommentar. Jag har varit vegetarian två gånger, ett år per gång, och blev otroligt sjuk båda gångerna. Att jag försökt med det är för att jag vill vara veg, och det är ett politiskt beslut. Däremot har du fel i att alla mår så bra på att utesluta kött, det är individuellt och även beroende på vilka sjukdomar man dras med. Jag kan inte välja tyvärr. ❤️

Kommentera här: