Ett hjärtlöst resonemang

Det pratas om människor som en belastning för vårdpersonal. Det är ett resonemang som gör mig illa berörd. Är det inte meningen att samhället ska ta emot en när man gör mindre bra val? Att ta emot när man faller, oavsett vad det handlar om. Vi är alla människor och ingen är perfekt. 
Jag har aldrig någonsin sett människor som behöver vård som en belastning för mig som vårdpersonal. Men eftersom det finns en klick av människor som ändå resonerar så kring en viss patientgrupp så vill jag ändå dela mina tankar kring resonemanget. Att se någon som en belastning är för mig ett väldigt hjärtlöst resonemang, oempatiskt och definitivt inte solidariskt. Detta urvattnade ord som används till höger och vänster men inte för mig i rätt sammanhang.
Jag tänker att det som belastar vårdpersonalen är inte den som är sjuk utan dåliga politiska beslut, neddragningar och personal som det ska sparas på. Det skapar en belastning då det skapar en känsla av att inte räcka till, att man inte hinner allt man vill. Men det är inte den sjukes fel utan ett allvarligt systemfel där det under många år prioriterats fel. Man har tänkt kortsiktigt istället för vad som kanske är dyrare på kort sikt men som ändå gör att man får bättre resultat långsiktigt. Krisen i vården är inget nytt, vården har monterats ner och det har varit nedskärningar långt innan coronapandemin. Den har bara tydliggjort hur Sveriges vård egentligen mår.
Jag jobbar inom vården för att jag älskar att hjälpa människor, att få vara med när någon är akut sjuk, att få vara med när någon tar sina sista andetag. Att få göra detta och känna att man gjort allt man kunnat för den sjuke för att det ska bli så bra som möjligt. Det i sig är inte en belastning. Däremot kan omständigheter runt omkring vara belastande, att man inte är nog med folk så man ständigt springer runt och släcker bränder. Att man på grund av det inte kan ge det lilla extra.
Att peka ut en specifik grupp som en belastning gör mig väldigt ledsen faktiskt. Jag förstår inte hur man kan resonera så över huvudet taget. Min moraliska kompass skriker att det är fel!
  • Om du är rökare, skulle du vilja att du pekades ut i medierna som en belastning för att du behöver få vård för din KOL eller lungcancer?
  • Om du missbrukar alkohol, skulle du vilja bli sedd som en belastning för att du behöver hjälp för ditt alkoholmissbruk?
  • Om du får livsstilssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar, skulle du då vilja att någon dömer dig för dina tidigare val att inte ha tagit hand om din hälsa genom bra mat och fysisk aktivitet?
 
1 ingmarie:

skriven

Håller med till 100%!
En av mina kollegor är skitförbannad på alla som inte tagit vaxet och hade ingen empati med de som kom in sjuka ovaxade. (Grejen är att vi har mest vaxade) Hon menade att folk inte fattade och hade "trängts på krogen" och "gått i demonstrationståg och spridit runt viruset" och allt var i princip de vaxades fel. Själv är hon tjock och allmänt ohälsosam.. Jag höll tyst men frågan ä'r hur länge jag klarar det...

2 Louise Baumgärtner:

skriven

Klokt och viktigt inlägg, tack!

Kommentera här: