Att besöka Alvastra klosterruin och Omberg

Godmorgon!
Och bättre sent än aldrig! Jag lovade ju fler bilder från vår tripp till Alvastra och Omberg så här ett gäng bilder. Missade skriva men Jenny undrade var Alvastra ligger och det ligger precis vid foten av Omberg kan man säga.
På somrarna så är det här en fanstastisk lavendelträdgård. Förra gången vi var här så var det en ung kvinna med fantastisk sommarklänning och en vid hatt på huvudet som blev fotad. Jag var fräck och tog en liten smygbild på dom. Vet dock inte var den bilden är just nu så kan inte visa den för dig.
Jag tycker det är spännande att strosa omkring här och fundera över hur de levde. Hur kallt det var på vintrarna och hur stora rummen var. I ruinen så här ser allt så pluttigt ut.
Murväggar i innanvårenkommermedgrönska-skrud.
 Vet du vad det här är för växt? Det fanns massor. På somrarna brukar det alltid vara gigantiska rabarberliknande växter så det kanske är den växten som är på väg upp.
Pust! Färden gick vidare till Omberg och upp mot hjässan. Det är rena träningspasset att knata upp här och jag och Rickard pratade om att springa uppför Omberg. Men man orkar nog bara en tur upp. Vi har även pratat om att gå Omberg runt. Finns en vandringsled på drygt två mil och det är ju lite långt för Ida och jag vet inte om grabbarna är så pepp på det så det blir en utflykt för mig och Rickard.
Här ligger en av borgarna, det finns visst tre stycken, hade jag vetat det så hade jag velat leta reda på de andra med. Jag tror iallafall att det här är den största som är 500*200 meter. Från den här vyn ser det mer ut som en hög med stenar.
Fikastund uppe på hjässan. Äpplen är extra goda när de inmundigas utomhus tycker jag.
Under tiden vi var där sprack det upp ännu mer så vi fick njuta av fantastisk kvällssol på vägen hem.
Hopp och skutt och lek! Ida trivdes som fisken i vattnet och ville inte åka hem.
Som sagt, fantastisk kväll! Uppe i tornet har de satt upp skyltar med olika landmärken. Det är kyrkor och andra viktiga kulturminnesplatser. Spännande att läsa!
1 Heidi:

skriven

Jamen se här... mer natur-inspiration :-) eller om vi ska kalla kategorin "vackra platser". Omberg - dit har jag faktiskt velat åka också så det var roligt att få se lite hur det kan vara. Kanske blir det av en dag!

2 Annica:

skriven

Så fint och mysigt ni verkar ha haft det. :) Dessa kloster och ruiner är nog väl värda sina besök. Om inte annat så för historiken bakom det menar jag.. :)

3 Jessifri85 :

skriven

Då ttrevlig utflykt ni gjorde 😊. Jag tycker med att det är spännande att se byggnader & fundrar på hur dem levde förr. Kan tänka mig att det är fint där på sommaren. Du får åka dit i sommaren igen. Så vi får se hur det ser ut då 😃. Trevligt det låter med en fika stund uppe på höjden. Det smakar så gott ute.
Ha det så bra bra! Kram❣️

4 Mina:

skriven

Vilka fantastiska bilder! Älskar ruiner och det är en underbart ställe att fotografera porträtt på. Min fotografhjärna triggar i gång rejält här :)
Mysigt ni ser ut att ha haft det och det är så härligt att se sådana här platser och fundera på hur det var för de som en gång levde där.

5 Jennysvardag :

skriven

Men åh, vart finns dom ruinerna? Ligger dom i närheten av omberg och token? Det är ju bara fantasin som sätter stopp för hur människorna levde i ruinerna för länge sen. Utsikten från Öberg är verkligen så fin, jag minns alla fina rapsfält som jag har sett när jag har varit uppe på omberg 😀

Svar: Alvastra ligger precis vid foten av Omberg kan man säga.
Hanna

6 Marie:

skriven

Så fint ställe att besöka, älskar att besöka ställen som har en historia bakom sig, fanns ju massa stället att besöka på Gotland som raukarna t ex. Förstår att ni trivdes att gå där på er utflykt ni var på. Samt näe känner inte igen blomman

7 Pärla:

skriven

Vilken härlig utflykt, kul vi fick se lite bilder. Kan tänka mig det är magiskt när allt blommar. Tyvärr ingen aning om växten, haha.

8 Annie - Stora Små Äventyr:

skriven

Där är det så fint, besökte det några gånger när jag bodde i Linköping :)

Kommentera här: