"Jag kan inte träna pilates, jag är ju inte vig"

Idag tänkte jag damma av ett ämne som jag skrivit om tidigare, avliva lite myter. Eller iallafall en. Det är flera personer som har kommenterat mina pilatesinlägg med att de skulle vilja träna pilates men tror att de inte kan för att de inte är viga. Men vet du vad, du behöver inte vara vig för att träna pilates. Jag ska illustrera med ett gäng bilder.
Här ser du två övningar. Bilderna på översta raden är från 2015 och 2017 och de nedre bilderna är från i februari i år. Det är två olika övningar, rollup (vänster) och spine stretch forward (höger). Som du ser var jag väldigt stel i början men med kontinuitet i träningen kommer också rörligheten.
Saw nowember 2015
Saw, januari 2019
Som du ser är skillnaden rätt stor. Kikar man på instagram är det lätt att bli modstulen. Den typiska pilatesinstruktören är den som varit dansare och på grund av skada tvingats till annan träning. Då har det varit naturliigt med pilates. (Pilates är fantastiskt vad gäller rehabilitering.) Den typiska pilatesinstruktören har en rörlighet som jag i dagsläget bara kan drömma om. Men det fina med pilates är att träningsformen går att anpassa så det verkligen passar alla. Sen kanske inte alla gillar pilates men som träning passar pilates alla då det går att modifiera. Både vad gäller rörelseomfång och styrka.
Tex korta baksida lår, ja men börja med böjda ben istället. Med tiden kommer rörligheten att öka. Men som med allt annat måste man utsätta sig för att bli starkare och rörligare. Det går inte att vila sig i form utan det är ett jobb som måste göras. Det är samma med att bli vig. Bit ihop och kör! Med envishet kommer resultaten också komma. Så var inte rädd för att börja! Släpp tankarna om att du måste vara vig, det måste du inte. Rörligheten kommer med tiden som en trevlig bonus. Så kör bara, kör!
PS: Vill du träna med mig så kan du maila eller skriva en kommentar. Jag erbjuder sessioner digitalt. Tveka inte att höra av dig. :-) DS.
 
 
 
 

Kommentera här: