Att mäta är att veta och att veta är trygghet

Det här är inlägget är lite överkurs. Om man vill äta ketogen kost så är det inget måste att mäta blodsocker och ketoner. Men för mig är det en trygghet att veta vad som påverkar ketosen och vad som underlättar ketoadapteringen. (Ketoadaptera = ställa om kroppen till att drivas på fett istället för kolhydrater.
Vad mäter jag med?
Jag har två mätare. En som mäter bara blodsocker och en som mäter både blodsocker och ketoner. Att mäta är ingen billig affär men viktigt för mig.
Jag gjorde ett experiment idag. I min köttgryta blandade jag i både grädde och sedan även en grönsaksblandning med ärter, majs och paprika. Ärtor och majs vet jag är för mycket kolhydrater i för att kunna äta när man äter en ketogen kost. Kör man däremot LCHF så är det okej. Givetvis var mina ketoner nere på 0,7 och blodsockret låg på 4,7 en och en halvtimme efter lunchen. Så visst blir det påverkad. Efter ett sådant äventyr är frågan, kan jag snabbt få upp blodketonerna igen om jag äter en fettrik, proteinsnål och kolhydratfattig måltid? Eller måste jag börja om? Kan fotbollsmatchen som jag hade i eftermiddags få mig tillbaka på banan igen?
Det första jag gjorde efter matchen och var hemma igen var att kolla mitt blodsocker och såklart ketonerna. Ketonerna låg på 1,1 och blodsockret låg kvar på 4,7. Spännande värre. Slutsatsen av experimentet är att jag kan "rädda" ketosen. Men vi får se om jag kommer till samma slutsats när jag har mer koll på vad som påverkar vad och vad som fungerar i min kropp.
Jag måste dock ta det lite lugnt med testandet nu. Det har blivit mycket den här veckan och mina stackars fingrar är lite sönderstuckna vid det här laget. Om du tittar noga på mina fingertoppar så ser du att de har blåmärken. Så, slow down girl!
1 Sofie :

skriven

Ojdå, har det blivit mycket testande. Kul såklart att se vad som händer men kanske inte så :) eller hehe

2 Michelle :

skriven

Detta hade jag ingen aning om . Jag försöker just nu att minska på socker dock misslyckas jag lite då suget kommer mer :/

Svar: Ät mer fett. :-)
Hanna

3 fnulan:

skriven

Jag kan tänka mig att det är skönt att ha kontrollen och du verkar till att ha en bra insikt!

Kommentera här: