Jag funderar på att dopaminfasta

 
Godmorgon, nu är jag tillbaka igen. Jag tog en bloggfri dag igår. Jag kikade in på några bloggar ändå men här ville jag inte uppdatera. Eller jo, det ville jag men jag kände att jag behövde en paus. Jag jobbade på dagen och när jag kom hem spelade jag spel med Ida och slösurfade lite. Jag satt även och läste i min bok Inflammation. På kvällen åkte jag till Ljunkans löparbana och hängde med på division 6-domarnas löptest. Jag brukar göra det varje år, så också igår. När vi kom hem fixades det mat och sedan läste jag ytterligare lite till i boken. Den är så spännande!
Vi satt båda i soffan men jag blev så trött så somnade mot Rickards axel. Redan vid halv tio kröp vi ner i sängen och jag somnade som en sten. Vilken skillnad det är på trötthetskänslan i kroppen när jag inte suttit vid datorn innan. Så skönt att kunna somna så lätt och jag har har sovit bra hela natten.
 
Tidigare i veckan läste jag ett så spännande inlägg hos Martina. Det handlar om att dopaminfasta och vad innebär det då i korthet? Jo, nämligen att:
- följa strikt ketogen kost eller fasta.
- begränsa mobilanvändandet till en timme om dagen.
- inget snacks
- inget tv-tittande
- inget socialiserande med någon.
Syftet med det hela är att connecta mer sig själv. Vad är viktigt? Våga låta tankar komma, även de negativa tankarna. Så här i vardagen är det lätt att stänga av sina känslor och döva dom med att till exempel hela tiden hålla sig sysselsatt. Man kanske dövar känslorna med att äta, med mera. Även tillåta sig själv att ha tråkigt och bli uttråkad.
Jag tycker att det här är jättespännande. För mig som har både jobb, barn och man kan ju inte stänga av all kontakt. Men jag skulle vilja stänga av mobilen ett dygn och bara vara. Jag ska nog gör det en dag när jag är ledig. Ta härliga skogspromenader, träna pilates och fokusera på avslappning. Visst låter det som en bra idé?
 
 
 
1 Pärla:

skriven

Skönt med en paus ändå och att få somna så tidigt, det gjorde vi med.
Låter spännande med dopaminfasta, jag skulle ALDRIG klara det, tyvärr men jag tror det är väldigt nyttigt som du säger.

2 Trollkatt:

skriven

Jag tycker det låter otroligt sunt och bra! Det blir ju ett sätt att också lära känna sig själv mer, uppleva sina egna reaktioner när allt omkring stillnat. Själv försöker jag göra tvärtom, nästan, då mitt liv ser ut sådär i stort sett i alla fall. Jag behöver skapa mig intryck från världen utanför min tysta bubbla. Tror ändå alla skulle må otroligt bra bara av att minska nyttjandet av sociala medier, samt såklart keto.

3 Dixi Wonderland:

skriven

Jag som arbetar med sociala medier kan inte stänga av. Men jag brukar lämna telefonen hemma när jag är ute med hundarna så jag får lite egentid och kan koncentrera mig så här och nu :)

4 Therese:

skriven

Låter spännande!

5 Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

skriven

Ibland är det skönt att ta en bloggfri dag :) Skönt att du somnade som en stock!

6 amanda:

skriven

Kan vara skönt att ta lite ledigt bland i från bloggen :) vilka fina tulpaner du har:)

7 Jennysvardag:

skriven

Visst är det skönt att ta en lite paus från bloggen ibland. Så mycket du hann med i går. Så härligt att somna som en sten. De uttrycket har jag nog inte hört innan 🙈

8 Vano:

skriven

Intressant! Jag testade att vattenfasta i 30 dagar och inta endast vattenmelon och klarade ca 15 dagar, sen åt jag till och med. Mediterar väldigt mycket, och tycker att jag uppnått det du skriver. Man verkligen kommer närmare sig själv, och nästan per automatik distanserar man sig från allt och alla som bara tar ens energi. Så jag tycker du ska ta och testa den där dopaminfasta. Att komma närmare sig själv är nog den finaste gåva man kan ge sig själv. Ha en fortsatt fin dag! Kram

9 Emma Engström:

skriven

Ibland kan det vara himla skönt med en liten paus från bloggen, tror man behöver det! Lät väldigt intressant och kanske det kan vara kul att ge sig på en sån utmaning :D

10 Jenny:

skriven

Åh, det låter spännande.
Har aldrig hört om det förut, men det låter som en nyttig grej att göra då och då.
Kanske skulle man testa... :)
Om du provar får du berätta sen för oss hur du har upplevt det :)

Ha en fin kväll,
Kram kram

11 Anna svensson:

skriven

Den dära fastan lät väldigt spännande & så givande. 🙏 skönt att du fick dig en natts bra sömn! Jag somnar också jätte lätt speciellt om jag har läst en bok innan. Det är något rogivande i det & så stor skillnad från att avsluta dagen med mobilen.

12 sofia:

skriven

Gud vad skönt med lite ledighet från bloggen. Fast det är fruktansvärt roligt så behöver man andas lite ibland med! Underbart när man sover sådär bra när man inte har suttit så mycket vid datorn. Jag märker stor skillnad om jag sitter vid datorn innan jag ska sova och inte :)

13 Viktor:

skriven

Ketogen kost är något jag läst mycket om i syfte av epilepsi!
Många har ändrat sin kost till ketogen diet för epilepsin ska förändras. :)

Svar: Ja, precis. Den har använts redan sedan 20-talet för behandling av epilepsi. Många som inte blir hjälpta av mediciner har mindre anfall när de gått över till ketogen kost. Tycker det är jättespännande. :-)
Hanna

14 Therese:

skriven

För mig låter det lite jobbigt men jag håller tummarna för dig =)

15 Fnulan:

skriven

Jag tog också lite paus, det är så skönt ibland. Vi måste vara rädda om oss eller hur. Kram

16 Sarah:

skriven

Ibland kan det behövas bloggfria dagar :) Jag skulle aldrig kunna köra den där fastan, det såg jag direkt när jag läste vad man ska göra :P

17 Daisy:

skriven

Skönt med blogg paus det behövs ibland 🙌🏻
Ja en telefon fri dag låter som bra ide

18 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

skriven

Tycker du ska testa, anledningen? Det skulle vara spännande att veta om du skulle märka någon skillnad och även få ta del av hur du tänker vid en sådan sak :D

19 Kamilla:

skriven

Den fastan låter ju spännande och lite skön men som du säger svårt när man har familj och barn. Ibland behöver man de där bloggfria dagarna.

20 Sara Stödberg:

skriven

Ja, varför inte. Vi är ofta på flera platser än en numera (nu är jag ju hos dig även om jag också är på min balkong). Att våga känna efter och hantera det man känner är så klart viktigt, vi kan aldrig bli hela genom att gömma bitar av vårt pussel..

21 Michelle :

skriven

Härligt att du hittat en bok som inspirerar och som du tycker är spännande o läsa :) jag önskar jag var bättre på det men tappar fort intresset . Vet ej varför .

22 Anna:

skriven

Jag tror att det är en superbra idé att koppla bort. Tanken på det känns helt omöjlig för mig och just det gör att det förmodligen skulle vara ännu viktigare. Det tål att tänkas lite på.

23 Amanda:

skriven

Jag tycker det låter väldigt bra och sunt. Att bara ha en dag där man tar hand om sig själv och familjen borde vi göra. Än att bara kollla in i telefonerna. Så klokt :)

24 Ullie:

skriven

ja du det skulle nog inte va så dumt här använder man ju tlefonen till precis innan man somnar . brukar tänka på det hur det va när vi va små vilken skillnad liksom så ja det hade inte varit dumt kanske tråkigt då hi hi
fin fredag

25 Emmamatildaa:

skriven

Det lät fanatiskt som något vi flesta borde testa på. Framförallt telefonen. I dagens samhälle har tekniken tagit över allt, telefonen sitter klistrad i handen och tyvärr är det nog så våra barn växer upp. Jag försöker tänka varje dag på att inte används telefonen vid barnen. Men sen är det svårt för jag tar görna bilder, och då är den nära. Automatiskt tittar man i den om den vibrerar till 🤷🏻‍♀️

26 Julia:

skriven

lät som en skön dag du haft :) vad spännande de lät med dopaminfasta. Jag lär mig något nytt varje gång jag läser din blogg 😊

27 Marie:

skriven

Jag tog också bloggfri dag både igår och idag, hade bara tidsinställda inlägg

28 Mösstanten:

skriven

Många verkar bli lugnare när de drar ner på kolhydraterna och upp på fettet. Hm, jag sitter ju och glor utan padda eller bok med min första kopp te på morgonen. Det kanske kan räknas som lite dopaminfasta?

Svar: Ja lite kanske. Beror på hur hård man vill vara. .-) Jag är mycket lugnare nu när jag inte äter lika mycket kolhydrater.
Hanna

29 Sandra:

skriven

Alltså, jag är så impad av dig att du klarar sånt. För mig är telefon mycket av min vardagliga värld, men så bor jag ute i skogen med älgen som min enda granne haha
Jag suktar ju efter att socialisera mig 😉

30 Ingmarie:

skriven

Intressant och jag tror det är livsviktigt att "koppla av sig". Man måste verkligen inte vara tillgänglig 24/7. Inte ens om man jobbar med sociala medier... Har börjat lyssna på Dr Chatterjee och rekommenderar verkligen hans podd. (https://drchatterjee.com/) Att alltid vara"uppkopplad" är extremt stressande för kroppen plus att det ju kan förstöra det "riktiga" livet.

Skönt förresten med tupplur. :-) Älskar powernaps men max 30 min. Sen blir det "fel". och jag brukar mest behöva dem då jag tränar hårt/alt är stressad på annat vis. Hur är det för dig?

31 Josephine:

skriven

ibland känner jag mig som en sorts Don Quichote.... jag vägrar använda internet på min smartphone. Jag känner mig själv och vill inte fastna i något beroende, som det är nu jobbar jag framför en datorskärm hela dagen och sitter framför min laptop alltför mycket på kvällen after att Laurent har lagts. Det r ä c k e r. :-)

Kommentera här: