Smartare av träning

Alltså den här boken som jag redan hintat lite om att jag läser är helt fantastisk! Den ger verktyg för att lära sig att dämpa stress, varför träning är så bra när man är stressad och hur man kan öka motståndskraften mot stress. Allt är väl underbyggt från forskningsrapporter och det är en gedigen referenslista. I slutet på 1980-talet har det forskats på träning och hur träning kan hjälpa vid depressioner. Anders Hansen som skrivit boken är läkare, psykiater och författare. Jag rekommenderar alla att läsa boken och vill du ha en motivationsskjuts till att komma igång med att röra på dig så är det här boken för dig. Här nedan listar jag några av de punkter som jag lärt mig.
- Att stärka den tänkande (frontalloben) delen av hjärnan är avgörande om man vill dämpa sin stress. Stress dämpas av att man rör på sig. Frontalloben stärks av att blodflödet till hjärnan ökar under träning. På längre sikt bildas nya blodkärl vilket gör att syresättningen och blodförsörjningen blir bättre samtidigt som förmågan att forsla bort slaggprodukter ökar. 
- Träning minskar risken att drabbas av demens. Det som har effekt är att jogga eller promenera tre gånger i veckan á tjugo minuter. Styrketräning har inte samma effekt.
- Springa är bättre än att gå om man har ångest
- Varför är träning så bra mot stress och oro? Träningen attackerar oron från flera håll samtidigt. Kortisolnivåerna sjunker efter träningspasset och ökar inte lika kraftigt nästa gång. Hippocampus och frontalloben (stresssystemets bromspedaler) blir bättre på att bromsa ångestmotorn amygdala. Aktiviteten i hjärnans bromssystem ökar med fler "barnvaktsneuroner" och musklernas förmåga att neutralisera stressämnet ökar.
- Det är omöjligt att eliminera all stress men träning ökar förmågan till att stå emot stress.
- Träning och motion gör att man minns saker bättre.
- När du springer i skogen kommer hjärnan tolka det som att du gör något som kommer öka dina chanser att överleva och därför stillas din oro och stress. Även om vi lever i en modern tid där vi inte behöver fly från vilda djur till exempel så vet inte hjärnan det och kommer reagera därefter.
- Det har gjorts en studie på 60-åringar under ett år. En grupp promenerade två gånger i veckan och den andra gruppen körde lågintensiva övningar. Försökspersonernas hjärna undersöktes med magnetkamera före, under och efter det här året hade gått. Deltagarna som promenerat hade inte bara fått bättre kondition utan också effektivare hjärna. Hjärnans olika delar var bättre integrerade med varandra. Det gjordes även jämförelser med yngre personer och då visade det sig att hjärnan verkade ha blivit biologiskt yngre, den tydligaste kopplingen sågs mellan pannloben och tinningloben.
- Träning ökar förmågan att ta initiativ, planera uppgifter och behålla koncentrationen.
- Träning gör dig mer stresstålig. Just under passet ökar kortisolet i kroppen men efteråt passet sjunker det igen. Hållar du igång träningen kommer kortisolet under passet att öka allt mindre för varje gång och också sjunka mer och mer efter passet.
- Har du varit utbränd ska du inte börja hårdträna utan vänja kroppen successivt för att inte få mer stresspåslag i kroppen.
- Träning ökar koncentrationen genom att dopamin ökar. Men det ger kanske ingen effekt efter ett träningspass. Du måste hänga i och fortsätta. Ju fler gånger du ger dig ut och tränar, desto mer dopamin kommer du belönas med.
1 Finurliga fröken :

skriven

Jag planerar faktiskt att läsa den för jag tror att den kommer motivera mig väldigt mycket. Mer motivation än bara gå ner i vikt och bli starkare vilket jag tycker är lite tråkig motivation.jag som har så mycket ångest borde verkligen röra på mig mer.

Svar: Just det där att man blir smartare och mindre stressad av träning tycker jag är en riktigt bra motivationsboost.
Hanna

2 Eva:

skriven

Boken är superbra. Jag har den numera som uppslagsverk!

Svar: Jag tyckte också att den är väldigt bra. :-)
Hanna

3 ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★:

skriven

Spännande bok, har funderat på att läsa den ett tag :). Får se när jag får orken till det bara :D

Svar: Mm, det är ju just det. :-P Den här sommaren har jag läst mer än vad jag gjort på väldigt länge.
Hanna

Kommentera här: