Hanna

Mina bästa tips för dig som vill börja löpträna
Jag fick en fråga om hur man kan börja löpträna om man aldrig sprungit förut. Så det tänkte jag att här inlägget ska handla om. Ni som följt min blogg länge vet att jag inte alltid varit en löpare eller gillat att träna. Jag har verkligen börjat från noll vad gäller att bygga upp konditionen. Kan jag så kan du!
Det vanligaste misstaget som görs är att man går ut för hårt och då trötttnar för att det blev för tufft eller att man skadar sig. Att sänka farten ocn korrigera hållningen är en bra början. Tänk dig att du är lång, snygg och lätt så får du en bra hållning. Testa dig fram med vilket underlag du gillar bäst och spring inte i de tuffaste spåren till att börja med.
Börja inte med att ställa för höga krav på dig utan sätt rimliga förväntningar. Fokusera inte på längd utan tid. Är du helt nybörjare så är ett bra tips att jogga en minut och sedan gå 4-5minuter. Om du är van vid att vara ute och röra på så kan du öka tempot i promenaden och varva den med 1 minuts löpning och 3-4 minuter rask gång. Bestäm innan hur länge du ska vara ute, tex tjugo minuter.
- Värm upp med några minuters promenad för att mjuka upp kroppen innan du börjar jogga.
- Var ute och jogga/promenera två gånger i veckan. Boka in det i almanackan så att det verkligen blir av.  Gärna med en vän som är jämnbra. Det är alltid roligare att träna med någon. Du kommer bli andfådd, det är naturligt men andningen kommer successivt bli bättre. Det är alltid kul att skriva ner hur passen gått för att kunna se skillnaden.
- Var snäll mot dig själv och ge dig tid. - Andra veckan kortar du ner gådelen med 30 sekunder, tredje veckan 30 sekunder igen och så vidare och snart kommer du kunna jogga hela sträckan. I början är det bra att gå i uppförsbackarna för att inte dra på sig onödig mjölksyra.
Tänk på att:
- Varva jogging och gång enligt 1 min/5 minut och ha inte för bråttom. 
- Fokusera på tiden du är ute och inte längden. 15-20 minuter räcker.
- Sträck på dig och tänk dig att stegen är lätta.
- Ge dig själv beröm när du kommer in.
- Bra skor är viktigt. Spring inte i de där gympaskorna du haft i evigheter.
- För att hålla motivationen uppe är det även bra att göra olika saker. Cykla och simma till exempel.
- Du behöver också få in lite styrka då löpningen sliter på kroppen. Bygg upp muskler i mage och rygg. Pilates till exempel är klockrent.
Bella

Bra tips!

Linda

Mycket bra tips!
Tack för att du tog dig tid och göra ett inlägg om det.

Svar: Varsågod! Jag tycker ju om att tipsa och greja så det tog inga tider att skriva ihop inlägget. :-)
Hanna

Mamma C

Har inte gjort någon löprunda sedan förra sommaren. Nu blir det rask gång med gubben min som inte kan löpträna längre. Men raska promenader är helt okej för mig. Ha en fin fredagskväll.
Kram Mamma C

SOFIA

Bra tips!! Vill verkligen börja jogga/springa mer ute nu när det är vår och fint väder :)

Sara Ekman

Bra tips :)

Kamilla

Tack för dina bra tips. Ja det är ju just det att få till tiden. Almanackan är ett bra tips.

Ha en solig fin lördag.
/Kamilla

birgitmaria

Bra tips!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress