Superfoods - farligt eller?

Jag kan bli så arg och kan inte låta bli att fundera över hur människor tänker. Det är artiklar, länkar och så vidare där man ska vara försiktig med både det ena och andra. Jag tänker på så kallade superfoods, mat som innehåller mycket av det som kroppen behöver för att fungera optimalt.
Man kan ju tro att det nyttiga är livsfarligt. Det senaste jag stötte på var att man bara ska äta si och så mycket av chiafrön så jag googlade. Det enda negativa jag hittade var att man kan bli förstoppad av chiafrön på grund av fibrerna. Ett problem som är enkelt att undvika genom att dricka mycket vatten.
Det är galet egentligen när jag tänker på inlägg om nyttiga livsmedel som man bör vara försiktig med. Är inte det snedvridet? Hur är det inte med alkohol, tobak, godis och så vidare som orsakar så mycket beroenden, död och kostnader för samhället. Hur många människor har dött av att äta grönsaker, dricka aloevera eller av att äta vitaminer? Eller för all del chiafrön. Sätt det i relation till hur många människor som dör varje år av felmedicinering och biverkningar av traditionella läkemedel. 
Att vilja leva ett nyttigt/hälsosamt liv provocerar och jag tänker att det beror på att det speglar människors egna dåliga samvete över att de inte har ork/lust/vilja att göra något annat än det gamla vanliga invanda. Förändringar är jobbigt och det tar tid innan en ny vana satt sig. Tid som många inte har lust att lägga ner.
 
1 Mirre:

skriven

Tror att man får använda sunt förnuft och äta allsidigt och inte överäta något, samt för min del är det fettsnålt som gäller, får dåliga värden om jag äter enligt LCHF

Svar: Tack för din kommentar. Jag syftar egentligen inte på särskilda dieter utan jag syftar på den bristande logiken i att det som hypas mer eller mindre alltid helt plötsligt klassas som "farligt" och att man ska akta sig för det.
Hanna

2 hopihopi:

skriven

Den där sista bilden är så talande, precis så upplever jag ibland att det är. Att jag som tränar är den konstiga. att det är normen att INTE träna liksom.

Svar: Jag är ganska ensam på jobbet med att träna så mycket som jag gör. Normen på mitt jobb är att inte träna. Sen finns det i och för sig några undantag men de går att räkna på en hand.
Hanna

3 Sofia intervallkompisen:

skriven

Bra inlägg! Läste precis liknande om chiafrön att man max ska äta 15g om dagen... jag äter ofta minst 30g och inte känt att det varit dåligt på något sätt.

4 Sussi - Livet i söder!:

skriven

Den bilden är helt underbar! Konstigt det där med att det är "norm" att inte träna. Vet inte hur många ggr jag har fått höra "Tränar du? Åh, vad duktig du är!" Nej, jag är inte "duktig", jag vill bara må bra och att min kropp ska funka bra. Det behöver liksom inte vara så komplicerat.

Svar: Det är likadant på mitt jobb. Jag hör verkligen till minoriteten. Så lustigt det där att man är "duktig" när man tränar.
Hanna

Kommentera här: