Bakmorgon

Jag surfade runt  på diverse bloggar igår och hamnade hos Mumsfilibaba där hon bakat morotslimpa som såg så god ut och jag ville testa. Så idag har jag haft en riktig bakförmiddag. Det finns inget som slår en varm hembakad smörgås där smöret och osten smälter och så ett stort glas mjölk till det. Mums! När jag ändå var igång blev det tekakor också.
 Morotslimpa med havre
 25 g jäst
3 ½ dl fingervarm mjölk
1 ½ tsk salt
25 g rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap
1–2 fint rivna morötter
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt därefter salt, smör, sirap, morötter, havregryn och blanda ordentligt.

Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela  degen i två delar och forma limpor av dem. Skär ev. några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.

Lägg bröden i två sockerkaksformar, ca 1 1/2 liter,  smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt  bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Mät innertemperaturen på brödet till 98 grader. Låt dem svalna i formarna.

 Tekakor
3 dl havregryn
5 dl mjölk
1 pkt jäst
½ dl matolja
½msk salt,
1 msk strösocker
8-9dl vetemjöl

Häll havregrynen i en bunke. Koka upp mjölken och häll den sedan över grynen. Låt blandningen svalna till fingervarmt.

Smula ner jästen i havregrynsblandningen och rör till den löst sig. Tillsätt matolja, salt, socker och nästan allt mjöl.

Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen sedan i 15 bitar.

Kavla ut varje degbit till en rund kaka. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader och pensla kakorna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna kallna under bakduk på galler.

 

1 Sandra :

skriven

Åååå det både doftar och smakar så gott!!! Jag älskar att baka bröd!
Ha en fin onsdag
Kram Sandra

2 mamma till william och wilma :

skriven

Spå gott med hembakat :)

3 NICOLE:

skriven

Men mums!! Jag funderar på att baka senare, får se om orken kommer flygande till mig :D

SV Ja men det var det verkligen :) kram

4 coffeeandcupcake.blogg.se:

skriven

Så gott med morotslimpa :)

5 Madeleines.se - Fotoglad Bröllopsplanerande Mamma:

skriven

Jag vet!! Förstår inte alls, vart tog det här året vägen? Galet :D

6 Pernilla:

skriven

Mmm, ser underbart gott ut.
/P

7 Anonym:

skriven

Hej
ska det vara 3+5 dl havregryn. förstår inte första två raderna i receptet.

Tack för inspirerande recept! Till helgen ska det bakas.

Svar: Hej. Det blev fel. 3 dl havregryn och 5 dl mjölk ska det vara .
Hanna

8 Moa:

skriven

Om man bara hade tiden att baka mer!! Finns ju inget bättre än färskt bröd direkt från ugnen ;o

9 Mammatea:

skriven

Så gott det såg ut!

10 Gabriella:

skriven

Åh så gott det ser ut! Både morotsbröd och tekakor är ju favoriter:) Jag har funderat här i dagarna på att baka bröd men det har inte blivit, så nu bara måste jag ju slå till!:)

11 Fani:

skriven

Åh morotslimpan med havre lät och såg grymt god ut alltså!

12 Tommy:

skriven

såg gott ut det där :)

13 Nilla:

skriven

Det där såg väldigt gott ut! Kram Pernilla

14 Frökenms:

skriven

Dem där tekakorna ska jag baka i helgen , vad härligt o tack för tipset;)

15 ida:

skriven

måste prova att göra morotslimpan!!❤

16 Annika:

skriven

Mums :)

17 Mikxki:

skriven

Det ser hur gott ut som helst :)

Kommentera här: