Bakmorgon
Smula jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt därefter salt, smör, sirap, morötter, havregryn och blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär ev. några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
Lägg bröden i två sockerkaksformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Mät innertemperaturen på brödet till 98 grader. Låt dem svalna i formarna.
Häll havregrynen i en bunke. Koka upp mjölken och häll den sedan över grynen. Låt blandningen svalna till fingervarmt.
Smula ner jästen i havregrynsblandningen och rör till den löst sig. Tillsätt matolja, salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen sedan i 15 bitar.
Kavla ut varje degbit till en rund kaka. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och pensla kakorna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna kallna under bakduk på galler.
skriven
Åååå det både doftar och smakar så gott!!! Jag älskar att baka bröd!
Ha en fin onsdag
Kram Sandra